Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gorzkie migdaly

Grupy

Szukaj w grupach

 

gorzkie migdaly

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-08 18:05:12

Temat: gorzkie migdaly
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

znalazlam w przepisie gorzkie migdaly, ale nigdzie nie ma takich w sklepie?
czy one nie sa wogole szkodliwe?

--




Rena lub Gregor*

MOJE AUKCJE:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312



*) niepotrzebne skreślić :)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-08 21:20:16

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a82e1ce$...@n...vogel.pl...
> znalazlam w przepisie gorzkie migdaly, ale nigdzie nie ma takich w
sklepie?
> czy one nie sa wogole szkodliwe?

Jeśli dodasz 1 - 2 sztuki to nie, ale w większych ilościach mogą wyrządzić
szkody, bo zawierają coś trującego (chyba kwas pruski, jeśli dobrze
pamiętam). Ja bym je sobie darowała.

Kamila Perczak



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 09:16:19

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

rena wrote:
>
> znalazlam w przepisie gorzkie migdaly, ale nigdzie nie ma takich w sklepie?

Za "lepszego" systemu w każdej paczce z migdałami (o ile komuś udało się
je kupić) było kilka sztuk gorzkich migdałów, gdyż mają one znacznie
silniejszy aromat i chodziło o zapachowe wzbogacenie całości
W tej chwili (chyba) się już tego nie stosuje.
Migdały w przepisie możesz spokojnie zastąpić słodkimi i ew. dodać
troszkę aromatu migdałowego

> czy one nie sa wogole szkodliwe?

W takich ilościach - nie
Ale ich aromat pochodzi właśnie z wydzielającego się cyjanowodoru (czyli
kwasu pruskiego - jak to słusznie zauważyła Kamila)
A cyjanowodór jest bojowym środkiem trującym z grupy gazów duszących.
Działanie ma podobne do chloru (a ilu z nas używa np. Chloroxu?)
Jeżeli nie zatrujesz się od razu, to później nic Ci nie grozi (nie
gromadzi się w organizmie)
[tak mnie się zdawa]

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-10 00:19:20

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 09 Feb 2001 10:16:19 +0100, sadyl <s...@p...onet.pl>
wrote:


>A cyjanowodór jest bojowym środkiem trującym z grupy gazów duszących.
>Działanie ma podobne do chloru (a ilu z nas używa np. Chloroxu?)

NIe. Chlor jest srodkiem parzacym - wchodzac w reakcje z woda wytwarza
kwasy: chlorowodoroey i cala rodzine chlorotlenowych do wyboru,
pierwszy - silnie zracy, chlorotlenowe - silnie utleniajace. W efekcie
po prostu zzera pluca i na tym glownie polega jego dzialanie.
Dzialanie zas cyjanowodoru jest zblizone raczej do dzialania tlenku
wegla - silnie uposledza zdolnosc przyswajania tlenu. Pierwszym
objawem zatrucia narastajacego stopniowo jest koszmarny bol lba (kto
Palinki lub Marasquino probowal w stanie czystym a bez umiaru ten wie
jak to wyglada...) - przy zatruciach naglych raczej nic zabolec nie
zdazy...
>Jeżeli nie zatrujesz się od razu, to później nic Ci nie grozi (nie
>gromadzi się w organizmie)
>[tak mnie się zdawa]

Powiedzmy - jest stopniowo wydalany badz utleniany. Poki dostarczanie
cyjanowodoru w porownaniu z jego wydalaniem pozwala na ustalenie
rownowagi ponizej stezen naprawde niebezpiecznych to rzeczywiscie
ryzyko jest niewielkie. Mysle ze tych migdalow to z pol kilo na raz
trzebaby zjesc zeby sie zatruc naprawde powaznie - zreszta przy takich
stezeniach nie da sie tak szybko przekroczyc dawki bezpiecznej zeby
nie poczuc ze z czlowiekiem zaczyna sie dziac cos niedobrego - glownie
wlaasnie bol glowy...
Zas tzw. 'aromat migdalowy" nie ma nic a nic wspolnego z substancjami
odpowiedzialnymi za zapach migdalow - to po prostu aldehyd benzoesowy.

--
Darek
>
>sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-15 18:41:39

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: "Katarzyna Pytkowska" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup

> NIe. Chlor jest srodkiem parzacym - wchodzac w reakcje z woda wytwarza
> kwasy: chlorowodoroey i cala rodzine chlorotlenowych do wyboru,
> pierwszy - silnie zracy, chlorotlenowe - silnie utleniajace.

witam kolege po fachu,

Kaklucha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 00:01:11

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 15 Feb 2001 19:41:39 +0100, "Katarzyna Pytkowska"
<k...@i...pl> wrote:

>
>Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
>
>> NIe. Chlor jest srodkiem parzacym - wchodzac w reakcje z woda wytwarza
>> kwasy: chlorowodoroey i cala rodzine chlorotlenowych do wyboru,
>> pierwszy - silnie zracy, chlorotlenowe - silnie utleniajace.
>
>witam kolege po fachu,

Od cwierci wieku juz nie po fachu - elektronik-technolog obecnie.
Chemia zajmowalem sie na etapie nauki w technikum (co zreszta w
technologii jak i w kuchni sie czasem przydaje...)

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 07:20:45

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: "Gandalf" <G...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3a847516.9044118@news.tpi.pl...
[...]
> ryzyko jest niewielkie. Mysle ze tych migdalow to z pol kilo na raz
> trzebaby zjesc zeby sie zatruc naprawde powaznie - zreszta przy takich
[...]

Dorosły rzeczywiście musiałby chyba z pół kilo zjeść, żeby się zatruć.
Dla dzieci niebezpieczne może być 5 sztuk AFAIR.

Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
samemu sprawdzić, że nasiona jabłek, albo pestki brzoskwiń są lekko
gorzkie, to właśnie przez cyjanowodór. Chroni nasiona przed szkodnikami.

Pozdrawiam,
Gandalf (AB)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-18 22:29:51

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 17 Feb 2001 08:20:45 +0100, "Gandalf" <G...@v...pl> wrote:


> Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
>samemu sprawdzić, że nasiona jabłek, albo pestki brzoskwiń są lekko
>gorzkie, to właśnie przez cyjanowodór. Chroni nasiona przed szkodnikami.

Zgadza sie prawie wszystko poza faktem ze cyjanowodoru to nie
zawieraja - grupa cyjanowa jest zwiazana z jakas organika, na tyle
jednak slabo ze czy cyjanowodor wolny czy podczepiony do czegos to i
tak wchlania sie i dziala jednakowo...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-19 08:27:04

Temat: Re: gorzkie migdaly
Od: "Gandalf" <G...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:3a904819.13027052@news.tpi.pl...
> On Sat, 17 Feb 2001 08:20:45 +0100, "Gandalf" <G...@v...pl> wrote:

> > Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
[...]

> Zgadza sie prawie wszystko poza faktem ze cyjanowodoru to nie
> zawieraja - grupa cyjanowa jest zwiazana z jakas organika, na tyle
[...]

Musi być związany, bo AFAIR w normalnych warunkach to gaz,
albo lotna ciecz. Więc szybko by się ulotnił, gdyby nie był do czegoś
"przyczepiony" :-)

A swoją drogą, to prażenie migdałów chyba właśnie go "ulatnia".

Pozdrawiam,
Gandalf (AB)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czy sie rozni dressing od sosu?
Buraki
kolejna nowa sałatka:)
Ankieta dla wegetarian
Biała rzodkiewka - potrzebuję przepis na surówkę

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »