| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-08 18:05:12
Temat: gorzkie migdalyznalazlam w przepisie gorzkie migdaly, ale nigdzie nie ma takich w sklepie?
czy one nie sa wogole szkodliwe?
--
Rena lub Gregor*
MOJE AUKCJE:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
*) niepotrzebne skreślić :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-08 21:20:16
Temat: Re: gorzkie migdaly
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a82e1ce$...@n...vogel.pl...
> znalazlam w przepisie gorzkie migdaly, ale nigdzie nie ma takich w
sklepie?
> czy one nie sa wogole szkodliwe?
Jeśli dodasz 1 - 2 sztuki to nie, ale w większych ilościach mogą wyrządzić
szkody, bo zawierają coś trującego (chyba kwas pruski, jeśli dobrze
pamiętam). Ja bym je sobie darowała.
Kamila Perczak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 09:16:19
Temat: Re: gorzkie migdalyrena wrote:
>
> znalazlam w przepisie gorzkie migdaly, ale nigdzie nie ma takich w sklepie?
Za "lepszego" systemu w każdej paczce z migdałami (o ile komuś udało się
je kupić) było kilka sztuk gorzkich migdałów, gdyż mają one znacznie
silniejszy aromat i chodziło o zapachowe wzbogacenie całości
W tej chwili (chyba) się już tego nie stosuje.
Migdały w przepisie możesz spokojnie zastąpić słodkimi i ew. dodać
troszkę aromatu migdałowego
> czy one nie sa wogole szkodliwe?
W takich ilościach - nie
Ale ich aromat pochodzi właśnie z wydzielającego się cyjanowodoru (czyli
kwasu pruskiego - jak to słusznie zauważyła Kamila)
A cyjanowodór jest bojowym środkiem trującym z grupy gazów duszących.
Działanie ma podobne do chloru (a ilu z nas używa np. Chloroxu?)
Jeżeli nie zatrujesz się od razu, to później nic Ci nie grozi (nie
gromadzi się w organizmie)
[tak mnie się zdawa]
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 00:19:20
Temat: Re: gorzkie migdalyOn Fri, 09 Feb 2001 10:16:19 +0100, sadyl <s...@p...onet.pl>
wrote:
>A cyjanowodór jest bojowym środkiem trującym z grupy gazów duszących.
>Działanie ma podobne do chloru (a ilu z nas używa np. Chloroxu?)
NIe. Chlor jest srodkiem parzacym - wchodzac w reakcje z woda wytwarza
kwasy: chlorowodoroey i cala rodzine chlorotlenowych do wyboru,
pierwszy - silnie zracy, chlorotlenowe - silnie utleniajace. W efekcie
po prostu zzera pluca i na tym glownie polega jego dzialanie.
Dzialanie zas cyjanowodoru jest zblizone raczej do dzialania tlenku
wegla - silnie uposledza zdolnosc przyswajania tlenu. Pierwszym
objawem zatrucia narastajacego stopniowo jest koszmarny bol lba (kto
Palinki lub Marasquino probowal w stanie czystym a bez umiaru ten wie
jak to wyglada...) - przy zatruciach naglych raczej nic zabolec nie
zdazy...
>Jeżeli nie zatrujesz się od razu, to później nic Ci nie grozi (nie
>gromadzi się w organizmie)
>[tak mnie się zdawa]
Powiedzmy - jest stopniowo wydalany badz utleniany. Poki dostarczanie
cyjanowodoru w porownaniu z jego wydalaniem pozwala na ustalenie
rownowagi ponizej stezen naprawde niebezpiecznych to rzeczywiscie
ryzyko jest niewielkie. Mysle ze tych migdalow to z pol kilo na raz
trzebaby zjesc zeby sie zatruc naprawde powaznie - zreszta przy takich
stezeniach nie da sie tak szybko przekroczyc dawki bezpiecznej zeby
nie poczuc ze z czlowiekiem zaczyna sie dziac cos niedobrego - glownie
wlaasnie bol glowy...
Zas tzw. 'aromat migdalowy" nie ma nic a nic wspolnego z substancjami
odpowiedzialnymi za zapach migdalow - to po prostu aldehyd benzoesowy.
--
Darek
>
>sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 18:41:39
Temat: Re: gorzkie migdaly
Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
> NIe. Chlor jest srodkiem parzacym - wchodzac w reakcje z woda wytwarza
> kwasy: chlorowodoroey i cala rodzine chlorotlenowych do wyboru,
> pierwszy - silnie zracy, chlorotlenowe - silnie utleniajace.
witam kolege po fachu,
Kaklucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 00:01:11
Temat: Re: gorzkie migdalyOn Thu, 15 Feb 2001 19:41:39 +0100, "Katarzyna Pytkowska"
<k...@i...pl> wrote:
>
>Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
>
>> NIe. Chlor jest srodkiem parzacym - wchodzac w reakcje z woda wytwarza
>> kwasy: chlorowodoroey i cala rodzine chlorotlenowych do wyboru,
>> pierwszy - silnie zracy, chlorotlenowe - silnie utleniajace.
>
>witam kolege po fachu,
Od cwierci wieku juz nie po fachu - elektronik-technolog obecnie.
Chemia zajmowalem sie na etapie nauki w technikum (co zreszta w
technologii jak i w kuchni sie czasem przydaje...)
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 07:20:45
Temat: Re: gorzkie migdalyUżytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3a847516.9044118@news.tpi.pl...
[...]
> ryzyko jest niewielkie. Mysle ze tych migdalow to z pol kilo na raz
> trzebaby zjesc zeby sie zatruc naprawde powaznie - zreszta przy takich
[...]
Dorosły rzeczywiście musiałby chyba z pół kilo zjeść, żeby się zatruć.
Dla dzieci niebezpieczne może być 5 sztuk AFAIR.
Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
samemu sprawdzić, że nasiona jabłek, albo pestki brzoskwiń są lekko
gorzkie, to właśnie przez cyjanowodór. Chroni nasiona przed szkodnikami.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-18 22:29:51
Temat: Re: gorzkie migdalyOn Sat, 17 Feb 2001 08:20:45 +0100, "Gandalf" <G...@v...pl> wrote:
> Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
>samemu sprawdzić, że nasiona jabłek, albo pestki brzoskwiń są lekko
>gorzkie, to właśnie przez cyjanowodór. Chroni nasiona przed szkodnikami.
Zgadza sie prawie wszystko poza faktem ze cyjanowodoru to nie
zawieraja - grupa cyjanowa jest zwiazana z jakas organika, na tyle
jednak slabo ze czy cyjanowodor wolny czy podczepiony do czegos to i
tak wchlania sie i dziala jednakowo...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 08:27:04
Temat: Re: gorzkie migdaly"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:3a904819.13027052@news.tpi.pl...
> On Sat, 17 Feb 2001 08:20:45 +0100, "Gandalf" <G...@v...pl> wrote:
> > Kwas pruski występuje dość powszechnie w pestkach owoców, można
[...]
> Zgadza sie prawie wszystko poza faktem ze cyjanowodoru to nie
> zawieraja - grupa cyjanowa jest zwiazana z jakas organika, na tyle
[...]
Musi być związany, bo AFAIR w normalnych warunkach to gaz,
albo lotna ciecz. Więc szybko by się ulotnił, gdyby nie był do czegoś
"przyczepiony" :-)
A swoją drogą, to prażenie migdałów chyba właśnie go "ulatnia".
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |