| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-08 18:23:27
Temat: ocet balsamiczny?co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-08 23:20:58
Temat: Re: ocet balsamiczny?On Thu, 8 Feb 2001 19:23:27 +0100, "rena" <r...@a...net.pl> wrote:
>co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
Wiekiem i cena...
Ocet winny robi sie z mlodego wina poddanego konwersji octowej -
troche wiorek bukowych jako rozsadnik kultury bakteryjnej, dostep
powietrza i pojechalo...
ocet balsamiczny robi sie z wina poddawanego konwersji octowej e
kolejnych beczkach z roznych gatunkow drewna z zachowaniem calego
ceremonialu przelewania czesci mlodszego octu do starszego i zlewannia
czesci octu z beczki najstarszej... daje to aromat, smak, barwe - a i
stosowna cene.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-08 23:32:06
Temat: Re: ocet balsamiczny?Dodam jeszcze, ze ocet balsamiczny oryginalny produkowany jest w okolicach
Modeny w polnocnych Wloszech przy uzyciu najlepszego bialego wina. Dojrzewa
latami, przelewany do coraz mniejszych beczek, z drewna kasztanowca, wisni,
jesionu, najbardziej wyszukane gatunki koncza w 13 litrowych beczulkach z
drewna jalowcowego. Te najdrozsze moga miec 50 a nawet i sto lat. Ocet
balsamiczny jest gesciejszy od winnego, ciemnobrazowy i bardzo aromatyczny.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 01:03:02
Temat: Re: ocet balsamiczny?> co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
Roznica pomiedzy octem winnym a octem balsamicznym jest
prawie taka sama jak pomiedzy naturalnym bimbrem a koniakiem.
Czyli jakies 15 lat.
Marek,glodny i trzezwy ze az strach.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 08:12:50
Temat: Re: ocet balsamiczny?
Użytkownik <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6d84.00000002.3a8341c6@newsgate.onet.pl...
> > co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
>
> Roznica pomiedzy octem winnym a octem balsamicznym jest
> prawie taka sama jak pomiedzy naturalnym bimbrem a koniakiem.
> Czyli jakies 15 lat.
> Marek,glodny i trzezwy ze az strach.
>
Na mojej butelce z wloskim octem jest jeszcze notatka, ze mieszany byl przed
butelkowaniem ze swiezymi wunogronami.
Krzys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 09:42:41
Temat: Re: ocet balsamiczny?Do czego dodajemy taki ocet?
Z czym smakuje najlepiej?
pozdrawiam
malgosia
Aneta&Krzysztof K wrote:
> Użytkownik <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:6d84.00000002.3a8341c6@newsgate.onet.pl...
> > > co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
> >
> > Roznica pomiedzy octem winnym a octem balsamicznym jest
> > prawie taka sama jak pomiedzy naturalnym bimbrem a koniakiem.
> > Czyli jakies 15 lat.
> > Marek,glodny i trzezwy ze az strach.
> >
>
> Na mojej butelce z wloskim octem jest jeszcze notatka, ze mieszany byl przed
> butelkowaniem ze swiezymi wunogronami.
>
> Krzys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 10:09:00
Temat: Re: ocet balsamiczny?Użytkownik "Malgorzata Olszewska" <m...@e...pl> napisał w
wiadomości news:3A83BB90.B7469E72@edipresse.pl...
| Do czego dodajemy taki ocet?
| Z czym smakuje najlepiej?
Ja robię taką fajną sałatę wg. przepisu C. Harasimowicza.
Bierzemy jak najwięcej gatunków sałat, rwiemy, do tego
robimy rodzaj vinegret ze octu balsamicznego, oliwy,
ziół i siekanej cebuli. Polewamy tym sałatę, odstawiamy
na jakiś czas do lodówki (nie zawsze to robię) i pałaszujemy.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 15:12:12
Temat: Re: ocet balsamiczny?"Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> wrote in message
news:960jgm.3vvaivf.3@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Malgorzata Olszewska" <m...@e...pl>
napisał w wiadomości news:3A83BB90.B7469E72@edipresse.pl...
> | Do czego dodajemy taki ocet?
> | Z czym smakuje najlepiej?
>
> Ja robię taką fajną sałatę wg. przepisu C. Harasimowicza.
> Bierzemy jak najwięcej gatunków sałat, rwiemy, do tego
> robimy rodzaj vinegret ze octu balsamicznego, oliwy,
> ziół i siekanej cebuli. Polewamy tym sałatę, odstawiamy
> na jakiś czas do lodówki (nie zawsze to robię) i pałaszujemy.
Ja robie prawie tak samo, tylko zamiast cebuli rozgnieciony czosnek. Oliwa z
winogron. Sałatka jest rewelacyjna:)
Pozdrawiam,
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 16:08:12
Temat: Re: ocet balsamiczny?Witam,
"Dariusz K. Ladziak" wrote:
>... daje to aromat, smak, barwe - a i
> stosowna cene.
No niekoniecznie. Wlasnie przywieziona przeze mnie flaszka (jakies 200,
250 ml) kosztowala mnie w Billi 24 ATS, czyli 6,70 pln. Oczywiscie nie
jest to 50 letni aceto, ale zachowajmy umiar. Wino tez zwykle pijemy za
20 pln, zas od wielkiego dzwonu za 100.
Pozdr, MDR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 17:23:50
Temat: Re: ocet balsamiczny?a w polsce jak ksztaltuja sie ceny tego octu? ale mi narobiliscie smaczku:)
polecacie jakies firmy konkretne?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |