Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ocet balsamiczny?

Grupy

Szukaj w grupach

 

ocet balsamiczny?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-08 18:23:27

Temat: ocet balsamiczny?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-08 23:20:58

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 8 Feb 2001 19:23:27 +0100, "rena" <r...@a...net.pl> wrote:

>co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?

Wiekiem i cena...

Ocet winny robi sie z mlodego wina poddanego konwersji octowej -
troche wiorek bukowych jako rozsadnik kultury bakteryjnej, dostep
powietrza i pojechalo...
ocet balsamiczny robi sie z wina poddawanego konwersji octowej e
kolejnych beczkach z roznych gatunkow drewna z zachowaniem calego
ceremonialu przelewania czesci mlodszego octu do starszego i zlewannia
czesci octu z beczki najstarszej... daje to aromat, smak, barwe - a i
stosowna cene.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 23:32:06

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: "Witold Szczechura" <w...@h...net> szukaj wiadomości tego autora

Dodam jeszcze, ze ocet balsamiczny oryginalny produkowany jest w okolicach
Modeny w polnocnych Wloszech przy uzyciu najlepszego bialego wina. Dojrzewa
latami, przelewany do coraz mniejszych beczek, z drewna kasztanowca, wisni,
jesionu, najbardziej wyszukane gatunki koncza w 13 litrowych beczulkach z
drewna jalowcowego. Te najdrozsze moga miec 50 a nawet i sto lat. Ocet
balsamiczny jest gesciejszy od winnego, ciemnobrazowy i bardzo aromatyczny.

Beata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 01:03:02

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?

Roznica pomiedzy octem winnym a octem balsamicznym jest
prawie taka sama jak pomiedzy naturalnym bimbrem a koniakiem.
Czyli jakies 15 lat.
Marek,glodny i trzezwy ze az strach.




--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 08:12:50

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: "Aneta&Krzysztof K" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6d84.00000002.3a8341c6@newsgate.onet.pl...
> > co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
>
> Roznica pomiedzy octem winnym a octem balsamicznym jest
> prawie taka sama jak pomiedzy naturalnym bimbrem a koniakiem.
> Czyli jakies 15 lat.
> Marek,glodny i trzezwy ze az strach.
>

Na mojej butelce z wloskim octem jest jeszcze notatka, ze mieszany byl przed
butelkowaniem ze swiezymi wunogronami.

Krzys


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 09:42:41

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: Malgorzata Olszewska <m...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

Do czego dodajemy taki ocet?
Z czym smakuje najlepiej?
pozdrawiam
malgosia

Aneta&Krzysztof K wrote:

> Użytkownik <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:6d84.00000002.3a8341c6@newsgate.onet.pl...
> > > co to takiego ocet balsamiczny - czym on sie rozni od np. octu winnego?
> >
> > Roznica pomiedzy octem winnym a octem balsamicznym jest
> > prawie taka sama jak pomiedzy naturalnym bimbrem a koniakiem.
> > Czyli jakies 15 lat.
> > Marek,glodny i trzezwy ze az strach.
> >
>
> Na mojej butelce z wloskim octem jest jeszcze notatka, ze mieszany byl przed
> butelkowaniem ze swiezymi wunogronami.
>
> Krzys

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 10:09:00

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Malgorzata Olszewska" <m...@e...pl> napisał w
wiadomości news:3A83BB90.B7469E72@edipresse.pl...
| Do czego dodajemy taki ocet?
| Z czym smakuje najlepiej?

Ja robię taką fajną sałatę wg. przepisu C. Harasimowicza.
Bierzemy jak najwięcej gatunków sałat, rwiemy, do tego
robimy rodzaj vinegret ze octu balsamicznego, oliwy,
ziół i siekanej cebuli. Polewamy tym sałatę, odstawiamy
na jakiś czas do lodówki (nie zawsze to robię) i pałaszujemy.

--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 15:12:12

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: "Monika Gadomska" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

"Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> wrote in message
news:960jgm.3vvaivf.3@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Malgorzata Olszewska" <m...@e...pl>
napisał w wiadomości news:3A83BB90.B7469E72@edipresse.pl...
> | Do czego dodajemy taki ocet?
> | Z czym smakuje najlepiej?
>
> Ja robię taką fajną sałatę wg. przepisu C. Harasimowicza.
> Bierzemy jak najwięcej gatunków sałat, rwiemy, do tego
> robimy rodzaj vinegret ze octu balsamicznego, oliwy,
> ziół i siekanej cebuli. Polewamy tym sałatę, odstawiamy
> na jakiś czas do lodówki (nie zawsze to robię) i pałaszujemy.

Ja robie prawie tak samo, tylko zamiast cebuli rozgnieciony czosnek. Oliwa z
winogron. Sałatka jest rewelacyjna:)
Pozdrawiam,
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 16:08:12

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: Marek Drabik <m...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

"Dariusz K. Ladziak" wrote:
>... daje to aromat, smak, barwe - a i
> stosowna cene.

No niekoniecznie. Wlasnie przywieziona przeze mnie flaszka (jakies 200,
250 ml) kosztowala mnie w Billi 24 ATS, czyli 6,70 pln. Oczywiscie nie
jest to 50 letni aceto, ale zachowajmy umiar. Wino tez zwykle pijemy za
20 pln, zas od wielkiego dzwonu za 100.
Pozdr, MDR

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 17:23:50

Temat: Re: ocet balsamiczny?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

a w polsce jak ksztaltuja sie ceny tego octu? ale mi narobiliscie smaczku:)
polecacie jakies firmy konkretne?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gorzkie migdaly
czy sie rozni dressing od sosu?
Buraki
kolejna nowa sałatka:)
Ankieta dla wegetarian

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »