Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czeskie knedle

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czeskie knedle

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-08 20:42:37

Temat: Czeskie knedle
Od: "T.A.P." <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zawsze ilekroć jeździmy z mężem do Czech kupujemy większą ilość knedli w
proszku.
Chciałabym zrobić je sama, ale nie mam pojęcia jak oni je robią. Wiem, że
jednym ze składników jest ryż preparowany. Reszta jest dla mnie zagadką.
Pozdrawiam "łikendowo" Teresa Podolak.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-09 06:34:30

Temat: Re: Czeskie knedle
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

T.A.P. <a...@a...com.pl> wrote:

> Zawsze ilekroć jeździmy z mężem do Czech kupujemy większą ilość knedli w
> proszku.
> Chcia"abym zrobić je sama, ale nie mam pojęcia jak oni je robią. Wiem, że
> jednym ze sk"adników jest ryż preparowany. Reszta jest dla mnie zagadką.
> Pozdrawiam ""ikendowo" Teresa Podolak.

Pierwszy raz slysze o ryzu preparowanym w knedlikach!

Knedlikow jest kilka odmian. Najbardziej typowe to houskowe (bulczane)
knedliki.

40 dag maki krupczatki
1 zoltko
3 czerstwe bulki
1 deko drozdzy lub pol lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 l mleka
sol do smaku

Bulki pokrajac w mala kosteczke i zrobic blade grzanki na masle.
Make przesiac, wymieszac z proszkiem, lub z drozdzami rozrobionymi
wczesniej czescia mleka. Dolac resze mleka, zoltko, posolic, wyrobic
ciasto. Dodac zimne grzanki, wyrobic ponownie, jezeli ciasto jest na
drozdzach, to pozwolic mu wyrosnac.
Z ciasta uformowac dwa grube walki. Zawinac w lniane plotno, chwycic za
wolne konce i wlozyc do garnka z gotujaca sie, lekko posolona woda.
Konce serwety najlepiej zawiazac na uchach garnka, by knedlik nie
dotykal dna. Mozna tez knedlik gotowac bez serwety, ale trzeba uwazac,
by nie przywarl do garnka. Gotowac 20-25 min. Po wyjeci nakluc pare
razy widelcem, by spuscic goraca pare i powietrze.

A jak ktos naprawde lubi knedle, niech pojedzie do Niemiec, zwlaszcza
poludniowych. Czeskie knedlliki to blade odbicie niemieckich, tka ze
wzgledu na jakosc, jhak liczbe odmian.

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-09 07:39:15

Temat: Re: Czeskie knedle
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


T.A.P. <a...@a...com.pl> wrote in message news:3a830364@news.vogel.pl...
> Zawsze ilekroć jeździmy z mężem do Czech kupujemy większą ilość knedli w
> proszku.
> Chciałabym zrobić je sama, ale nie mam pojęcia jak oni je robią.
Ostatnio zrobilam w koncu knedlika wg przepisu podanego kiedys przez
Maklowicza. W zasadzie nie roznil sie on wiele od tego co napisal Wladyslaw.
Nie gotowalam go na plotnie tylko wrzucilam do wrzatku, garnek byl naprawde
duzy. Robilam z ok. 20 dag maki i jest to duza procja dla 2 osob.

A ja mam pytanie jakie sosy pasuja do takiego knedlika?

Asia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ocet balsamiczny?
gorzkie migdaly
czy sie rozni dressing od sosu?
Buraki
kolejna nowa sałatka:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »