| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-09 18:08:20
Temat: Re: ocet balsamiczny?Użytkownik "Monika Gadomska" <m...@a...net> napisał w wiadomości
news:3a84093c@news.astercity.net...
| > na jakiś czas do lodówki (nie zawsze to robię) i pałaszujemy.
|
| Ja robie prawie tak samo, tylko zamiast cebuli rozgnieciony czosnek. Oliwa z
| winogron. Sałatka jest rewelacyjna:)
Czosnek też zwykle daję, ale niektórzy nie lubią. Z resztą podawałem
z pamięci a sałatę robię zwykle improwizując.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-10 03:40:55
Temat: Re: ocet balsamiczny?
Użytkownik Monika Gadomska <m...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...astercity.net...
> "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> wrote in message
> news:960jgm.3vvaivf.3@Konrad.Brywczynski...
> > Użytkownik "Malgorzata Olszewska" <m...@e...pl>
> napisał w wiadomości news:3A83BB90.B7469E72@edipresse.pl...
Oliwa z
> winogron. Sałatka jest rewelacyjna:)
> Pozdrawiam,
> Monika
> Olej(nie oliwa) Służy do smażenia i podobno zawiera znikome ilości
cholesterolu
pozdr. Alex
speluna @inetia.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 07:59:51
Temat: Re: ocet balsamiczny?Malgorzata Olszewska <m...@e...pl> wrote:
> Do czego dodajemy taki ocet?
> Z czym smakuje najlepiej?
> pozdrawiam
> malgosia
Obrane truskawki spryskac dwoma lyzeczkami octu balsamicznego, zostawic
na 15 minut, posypac cukrem.
Kostke cukru otarta o skorke cytrynowa rozpuscic w duzej szklance, w pol
lyzeczki balsamico. Uzupelnic woda gazowana, pic w upaly.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 10:38:49
Temat: Re: ocet balsamiczny?"Aleksander Kłosiewicz" wrote:
> > Olej(nie oliwa) Służy do smażenia i podobno zawiera znikome ilości
> cholesterolu
> pozdr. Alex
> speluna @inetia.pl
> >
pisz prosze wstawiajac najpierw ze 2 entery. zobacz powyzej: to wyglada
jakby pierwsza linijka twojej wypowiedzi byla cytatem.
a ze czesto odpowiadasz jedna linijka a w II sie podpisujesz, to przez
pewien czas wogole twoich odpowiedzi nie czytalam i zastanawialam sie po co
odpisujesz dodajac jedynie swoj nick.....
i do rzeczy: olej jest nie tylko do smarzenia, co ty mowisz?
i zaden olej nie zawiera cholesterolu.
no, chyba ze palmowy - nie wiem. ale ten to wogole jest odszczepiencem ;p
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 11:42:33
Temat: Re: ocet balsamiczny?Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:962crv$lq6$1@news.internetia.pl...
| > Olej(nie oliwa) Służy do smażenia i podobno zawiera znikome ilości
| cholesterolu
Skąd w oleju roślinnym miałby być cholesterol?!
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 12:48:58
Temat: Re: ocet balsamiczny?On Fri, 9 Feb 2001 18:23:50 +0100, "rena" <r...@a...net.pl>
wrote:
>a w polsce jak ksztaltuja sie ceny tego octu? ale mi narobiliscie smaczku:)
>polecacie jakies firmy konkretne?
>
tu on tani NIE jest, wiec nie wyobrazam sobie, zeby byl tani
gdziekolwiek. Ale warto miec. Nie bedziesz w tym przeciez
marynowac grzybow, buraczkow, cebulki czy orzechow
wloskich...choc do tych ostatnich by sie nadawal, bo jest ciemno
brazowy. Nie dodaje do wielu rzeczy, bo sie robia ciemno bure.
Ale mozna podlac jakas potrawe (zazw. miesna) duszaca sie na
glebokiej patelni - podostrza smak
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 13:22:54
Temat: Re: ocet balsamiczny?
marynowane orzechy ? chmm.... poprosze przepisik, ino gibko:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 15:43:42
Temat: Re: ocet balsamiczny?
>
>marynowane orzechy ? chmm.... poprosze przepisik, ino gibko:)
>
teraz to na nic, bo nie ma niedojrzalych orzechow....za to tu
sprzedaja... jajka na twardo w occie...
Poszukam przpeisu. Potrzebne sa niedojrzale orzechy wloskie, i
duzo czasu...wychodzi cos bardzo dziwnego, ale mi smakowalao
bardzo (lubie marynaty) - czarne, troche gumowe, fajne
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 19:50:15
Temat: Re: ocet balsamiczny?> "Dariusz K. Ladziak" wrote:
> >... daje to aromat, smak, barwe - a i
> > stosowna cene.
>
> No niekoniecznie. Wlasnie przywieziona przeze mnie flaszka (jakies
200,
> 250 ml) kosztowala mnie w Billi 24 ATS, czyli 6,70 pln. Oczywiscie
nie
> jest to 50 letni aceto, ale zachowajmy umiar. Wino tez zwykle pijemy
za
> 20 pln, zas od wielkiego dzwonu za 100.
> Pozdr, MDR
Tak? No to policzmy.
Twoj ocet kosztowal:
250 ml = dla lepszego liczenia 7,50zl a wiec:
100 ml = 3 zl
Cena prawdziwego dobrego oceto balsamico kosztuje:
100 ml = 100 $ = 400 zl
Z porownania proporcji 3 zl : 400 zl
wynika 20 zl : 2666 zł (a nie 100)
2666 zl - tyle musialbys wydac na Twoje wino od wielkiego dzwonu,
jesli chcialbys porownac ceny octu di Modena (bo pewnie taki ocet
kupiles), z prawdziwym dobrym octem balsamico.
Pozdrawiam Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 22:07:54
Temat: Re: ocet balsamiczny?Tomasz Ostrowicz <t...@p...onet.pl> wrote:
> > No niekoniecznie. Wlasnie przywieziona przeze mnie flaszka (jakies
> 200,
> > 250 ml) kosztowala mnie w Billi 24 ATS, czyli 6,70 pln. Oczywiscie
> nie
> > jest to 50 letni aceto, ale zachowajmy umiar. Wino tez zwykle pijemy
> za
> > 20 pln, zas od wielkiego dzwonu za 100.
> > Pozdr, MDR
>
>
> Tak? No to policzmy.
> Twoj ocet kosztowal:
> 250 ml = dla lepszego liczenia 7,50zl a wiec:
> 100 ml = 3 zl
>
> Cena prawdziwego dobrego oceto balsamico kosztuje:
> 100 ml = 100 $ = 400 zl
>
> Z porownania proporcji 3 zl : 400 zl
> wynika 20 zl : 2666 z" (a nie 100)
>
> 2666 zl - tyle musialbys wydac na Twoje wino od wielkiego dzwonu,
> jesli chcialbys porownac ceny octu di Modena (bo pewnie taki ocet
> kupiles), z prawdziwym dobrym octem balsamico.
Ja tam nie znam sie na cenach, ani jakosci aceto balsamico. Moze,
gdybym spedzil kilka lat w Modenie...
Obecnie mam w domu 3 rozne buteleczki tego octu. Jedna z nich jest
kupiona okazyjnie, kilka lat temu, od kogos, kto nie wiedzial co ma.
Druga w Billi, trzecia w Warszawie w jaikchs delikatesach. Tej
pierwszej uzywam wlasnie od wielkiego dzwonu, z dwu pozostalych
korzystam z przyjemnoscia na codzien. Kiedy jednak posmakuje octu z
pierwszej, to dwie pozostale wydaja sie dziwnie pospolite.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |