« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-13 17:39:29
Temat: grochówka, fasolówkaTak jakoś mnie naszło na taka zupę a nie wiem jak ją zrobić. Przyznam sie
szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć i co kupić. Zapomniałam nawet,
ze cos takiego istnieje. Z góry dziekuje za jakiś przepis z nadzieją, że nie
jest to zbyt skomplikowane i każdemu wychodzi
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-13 17:49:50
Temat: Re: grochówka, fasolówkaGrochówka:
SKŁADNIKI:
30 - 40 dag grochu,
25 dag włoszczyzny,
15 dag boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
majeranek,
1-2 ząbki czosnku,
sól,
PRZYGOTOWANIE:
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej
przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić.
Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając
odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,
dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką
masę. połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z
solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podawać z grzankami z
bułki lub chleba.
Zenek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 22:34:26
Temat: Re: grochówka, fasolówkaUżytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:aqu2n7$7un$1@news2.tpi.pl...
> Tak jakoś mnie naszło na taka zupę a nie wiem jak ją zrobić. Przyznam sie
> szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć i co kupić. Zapomniałam nawet,
> ze cos takiego istnieje. Z góry dziekuje za jakiś przepis z nadzieją, że
nie
> jest to zbyt skomplikowane i każdemu wychodzi
>
> Anet
>
Ja biorę dwie golonki i gotuję 1,5 godziny z pieprzem, zielem ang,
jałowcem, liśćmi laurowymi, dwoma cebulami i dwoma marchewkami. Oczywiście
solę po 45 min. Golonki się zjada na obiad a do odcedzonego wywaru dodaje
ugotowaną na miękko (namoczoną uprzednio ok. 1 szklanki nasion) soczewicę,
groch lub fasolę . Ponadto dodaje dwie główki drobno posiekanej, zeszklonej
cebuli, podsmażony pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną też w kostkę
kiełbasę; pokrojone drobno marchewki ugotowane z golonką, majeranek, pieprz
mielony i ew. ugotowane, pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki. Doprawić do
smaku. Pogotować 15 min. i można jeść z chlebkiem razowym.
J. Siedlecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 07:23:53
Temat: Re: grochówka, fasolówkaO właśnie , wydawało mi się że tam pływały ziemniaki. Dawno jadłam więc nie
byłam pewna . dzięki
anet
Użytkownik "Dirko" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aquk1a$prb$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
> news:aqu2n7$7un$1@news2.tpi.pl...
> > Tak jakoś mnie naszło na taka zupę a nie wiem jak ją zrobić. Przyznam
sie
> > szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć i co kupić. Zapomniałam
nawet,
> > ze cos takiego istnieje. Z góry dziekuje za jakiś przepis z nadzieją, że
> nie
> > jest to zbyt skomplikowane i każdemu wychodzi
> >
> > Anet
> >
> Ja biorę dwie golonki i gotuję 1,5 godziny z pieprzem, zielem ang,
> jałowcem, liśćmi laurowymi, dwoma cebulami i dwoma marchewkami. Oczywiście
> solę po 45 min. Golonki się zjada na obiad a do odcedzonego wywaru dodaje
> ugotowaną na miękko (namoczoną uprzednio ok. 1 szklanki nasion) soczewicę,
> groch lub fasolę . Ponadto dodaje dwie główki drobno posiekanej,
zeszklonej
> cebuli, podsmażony pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną też w kostkę
> kiełbasę; pokrojone drobno marchewki ugotowane z golonką, majeranek,
pieprz
> mielony i ew. ugotowane, pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki. Doprawić do
> smaku. Pogotować 15 min. i można jeść z chlebkiem razowym.
> J. Siedlecki
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |