Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.t
pi.pl!not-for-mail
From: "anet" <a...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: grochówka, fasolówka
Date: Thu, 14 Nov 2002 08:23:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <aqvj1p$9qr$1@news.tpi.pl>
References: <aqu2n7$7un$1@news2.tpi.pl> <aquk1a$prb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: tsk2.nat.tsk.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1037258622 10075 213.25.176.130 (14 Nov 2002 07:23:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Nov 2002 07:23:42 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:134590
Ukryj nagłówki
O właśnie , wydawało mi się że tam pływały ziemniaki. Dawno jadłam więc nie
byłam pewna . dzięki
anet
Użytkownik "Dirko" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aquk1a$prb$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
> news:aqu2n7$7un$1@news2.tpi.pl...
> > Tak jakoś mnie naszło na taka zupę a nie wiem jak ją zrobić. Przyznam
sie
> > szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć i co kupić. Zapomniałam
nawet,
> > ze cos takiego istnieje. Z góry dziekuje za jakiś przepis z nadzieją, że
> nie
> > jest to zbyt skomplikowane i każdemu wychodzi
> >
> > Anet
> >
> Ja biorę dwie golonki i gotuję 1,5 godziny z pieprzem, zielem ang,
> jałowcem, liśćmi laurowymi, dwoma cebulami i dwoma marchewkami. Oczywiście
> solę po 45 min. Golonki się zjada na obiad a do odcedzonego wywaru dodaje
> ugotowaną na miękko (namoczoną uprzednio ok. 1 szklanki nasion) soczewicę,
> groch lub fasolę . Ponadto dodaje dwie główki drobno posiekanej,
zeszklonej
> cebuli, podsmażony pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną też w kostkę
> kiełbasę; pokrojone drobno marchewki ugotowane z golonką, majeranek,
pieprz
> mielony i ew. ugotowane, pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki. Doprawić do
> smaku. Pogotować 15 min. i można jeść z chlebkiem razowym.
> J. Siedlecki
>
|