Data: 2002-11-13 22:34:26
Temat: Re: grochówka, fasolówka
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:aqu2n7$7un$1@news2.tpi.pl...
> Tak jakoś mnie naszło na taka zupę a nie wiem jak ją zrobić. Przyznam sie
> szczerze, że nawet nie wiem od czego zacząć i co kupić. Zapomniałam nawet,
> ze cos takiego istnieje. Z góry dziekuje za jakiś przepis z nadzieją, że
nie
> jest to zbyt skomplikowane i każdemu wychodzi
>
> Anet
>
Ja biorę dwie golonki i gotuję 1,5 godziny z pieprzem, zielem ang,
jałowcem, liśćmi laurowymi, dwoma cebulami i dwoma marchewkami. Oczywiście
solę po 45 min. Golonki się zjada na obiad a do odcedzonego wywaru dodaje
ugotowaną na miękko (namoczoną uprzednio ok. 1 szklanki nasion) soczewicę,
groch lub fasolę . Ponadto dodaje dwie główki drobno posiekanej, zeszklonej
cebuli, podsmażony pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną też w kostkę
kiełbasę; pokrojone drobno marchewki ugotowane z golonką, majeranek, pieprz
mielony i ew. ugotowane, pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki. Doprawić do
smaku. Pogotować 15 min. i można jeść z chlebkiem razowym.
J. Siedlecki
|