Data: 2002-11-13 17:49:50
Temat: Re: grochówka, fasolówka
Od: "Zenek" <z...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Grochówka:
SKŁADNIKI:
30 - 40 dag grochu,
25 dag włoszczyzny,
15 dag boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
majeranek,
1-2 ząbki czosnku,
sól,
PRZYGOTOWANIE:
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej
przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić.
Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając
odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,
dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką
masę. połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z
solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podawać z grzankami z
bułki lub chleba.
Zenek
|