« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-02 09:35:41
Temat: help - fondue !!!cze!
pomozcie ! wlasnie dostalem w prezencie sprzecich do robienie fondue i
zostalem zobligowany do zrobienia imprezy z tym ze ...
macie jekies pomysly? tzn nie chce robic fondue ale jakies wynalazki ze
lezy na stole kupa fajnych rzeczy (np pieczarki itp)
kazdy sobie cos nadziewa i wsadza do gara, wymyslilem zeby jeszcze
zrobic ciasto piwne do maczania tych frykasow, tylko co bedzie do tego
najsmaczniejsze - nie ukrywam ze interesuja mnie glownie warzywka, a cz
np kawalki zoltego sera umoczone w ciecsie beda sie trzymaly kupu ....
moze ktos ma doswiadczenia i moze sie podzielic
pozdrawiam
ps slyszalem ze kawalki lososie tez sa ql
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-02 10:06:04
Temat: Re: help - fondue !!!Do ciasta piwnego polecam pieczarki, z innymi warzywkami nie probowalem, a
jezeli chodzi o ser to mozesz podac camembert do obtoczenia w panierce i
chlup do glebokiego oleju.
Pozdrawiam
Użytkownik "Adam Majtyka" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:3B40406D.3D5ACF96@pbks.pl...
> cze!
>
> pomozcie ! wlasnie dostalem w prezencie sprzecich do robienie fondue i
> zostalem zobligowany do zrobienia imprezy z tym ze ...
>
> macie jekies pomysly? tzn nie chce robic fondue ale jakies wynalazki ze
> lezy na stole kupa fajnych rzeczy (np pieczarki itp)
> kazdy sobie cos nadziewa i wsadza do gara, wymyslilem zeby jeszcze
> zrobic ciasto piwne do maczania tych frykasow, tylko co bedzie do tego
> najsmaczniejsze - nie ukrywam ze interesuja mnie glownie warzywka, a cz
> np kawalki zoltego sera umoczone w ciecsie beda sie trzymaly kupu ....
> moze ktos ma doswiadczenia i moze sie podzielic
>
> pozdrawiam
>
> ps slyszalem ze kawalki lososie tez sa ql
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 10:07:47
Temat: RE: help - fondue !!!From: Adam Majtyka
>
> cze!
>
> pomozcie ! wlasnie dostalem w prezencie sprzecich do
> robienie fondue i
> zostalem zobligowany do zrobienia imprezy z tym ze ...
>
> macie jekies pomysly? tzn nie chce robic fondue ale jakies
> wynalazki ze
> lezy na stole kupa fajnych rzeczy (np pieczarki itp)
> kazdy sobie cos nadziewa i wsadza do gara, wymyslilem zeby jeszcze
> zrobic ciasto piwne do maczania tych frykasow, tylko co
> bedzie do tego
> najsmaczniejsze - nie ukrywam ze interesuja mnie glownie
> warzywka, a cz
> np kawalki zoltego sera umoczone w ciecsie beda sie
> trzymaly kupu ....
> moze ktos ma doswiadczenia i moze sie podzielic
>
> pozdrawiam
>
> ps slyszalem ze kawalki lososie tez sa ql
>
Hmm, dziwne masz pomysły (biega mi o ciasto piwne)....
A pomysły są takie:
- Fondue z olejem - rozgrzewasz olej w garze i maczasz w nim kawałki
warzyw, mięsa, ryb. To wszystko trochę musi się w tym oleju
podgotować. Olej powiniem być naprawdę gorący, coby się to wszystko
szybko robiło. Do oleju można dodać na krótko zioła świerze (całe
gałązki), a później szybko wyjąć, żeby się nie spaliły.
- Fondue z serem - mieszanka sera gruyere i innych tłustych serów z
winiakiem, czosnkiem, gałką muszkatołową (można też kupić gotową
mieszankę, tylko do wrzucenia do gara i rozpuszczenia) - to do chleba
i bułki, fantastycznie się ciągnie i jeszcze lepiej smakuje.
- Fondue z czekoladą - rozpuszczasz czekoladę ze śmietanką, można
dodać laskę wanilii, maczasz w tym owoce.
Do tego wszystkiego wina - do olejowego dałabym białe (szczególnie do
ryb i warzyw), do serowego czerwone, do czekoladowego półsłodkie
dowolne (chociaż ja i tak preferowałabym białe)
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 11:36:36
Temat: Re: help - fondue !!!Znalazłam coś, co brzmi ql, ale raczej jako deser.
2 pokrojone na łódeczki jabłka
2 gruszki pokrojone identycznie
2 banany na kawałki
2 łyżki soku cytrynowego
1 szklanka masła z orzechów ziemnych
6 łyżek miodu
2 szklanki wiórków kokosowych
Pokrojone owoce skropić sokiem z cytryny. Zmieszać masło orzechowe z miodem
i... no właśnie, po angielsku brzmi to HALF AND HALF, ale pojęcia nie mam co to
takiego. Może ktoś pomoże?
Zmieszać to w naczyniu do fondue i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie się
gotować. Mieszać cały czas. Uczestnicy imprezy maczają owoce w sosie, a potem
sami obtaczają je w wiórkach kokosowych.
Pzdr.
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 11:56:34
Temat: Re: help - fondue !!!On Mon, 2 Jul 2001, Adam Majtyka wrote:
> cze!
>
> pomozcie ! wlasnie dostalem w prezencie sprzecich do robienie fondue i
> zostalem zobligowany do zrobienia imprezy z tym ze ...
Wspaniały prezent urodzinowy zrobiono Ci :-)
A do fondue można użyć prawie wszystkiego co jadalne - wszelkie surowe lub
lekko podparowane warzywka, wspaniałe są młode ziemniaczki
(malutkie - wyszorowane tylko i zapieczone w piekarniku z ziołami
prowansalskimi, sporą ilością pieprzu, solą - t tylko odrobiną oliwy na
dno naczynia żaroodpornego) i surowe kawałki kalafiora . W trakcie
"sabatu" nawet ogórki konserwowe zostały spałaszowane w ten sposób ;-))
Mięsożerne koleżanki wykorzystały też mini-paróweczki.
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:02:17
Temat: Re: help - fondue !!!
Nie dodałam najważniejszego... substancja do taplania warzyw itd. - ja
preferuje mieszankę kilku rodzajów sera (w tym sporo ementalera), do tego
troche białego wina i przypraw (ziółka, papryka - do smaku). Testowałam
też z dodatkiem dojrzałych pomidorów (przetartych) - wyszło ciekawe i
całkiem smaczne.
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:03:47
Temat: Re: help - fondue !!!
<a...@t...pl> wrote in message
news:423c.00000002.3b405cc3@newsgate.onet.pl...
>
> Pokrojone owoce skropić sokiem z cytryny. Zmieszać masło orzechowe z
miodem
> i... no właśnie, po angielsku brzmi to HALF AND HALF, ale pojęcia nie mam
co to
> takiego. Może ktoś pomoże?
>
znajac troche angielski domyslam sie ze to zanczy pol na pol, czyli tyle ile
dajesz miodu musisz dac tez tyle samo masla orzechowego i wymieszac.
pozdrawiam
Lisa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:22:15
Temat: Re: help - fondue !!!> znajac troche angielski domyslam sie ze to zanczy pol na pol, czyli tyle ile
> dajesz miodu musisz dac tez tyle samo masla orzechowego i wymieszac.
Kochana, to by było za proste :))) To "half and half" występuje w liście
składników jako osobne coś, cytuję:
1 cup half and half
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:40:21
Temat: Re: help - fondue !!!Użytkownik <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:423c.00000003.3b406776@newsgate.onet.pl...
> 1 cup half and half
Moze chodzi o dwie filizanki? :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:43:24
Temat: Re: help - fondue !!!
<a...@t...pl> wrote in message
news:423c.00000003.3b406776@newsgate.onet.pl...
> > znajac troche angielski domyslam sie ze to zanczy pol na pol, czyli tyle
ile
> > dajesz miodu musisz dac tez tyle samo masla orzechowego i wymieszac.
>
> Kochana, to by było za proste :))) To "half and half" występuje w liście
> składników jako osobne coś, cytuję:
>
> 1 cup half and half
>
> asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
to w takim razie "1 cup half and half" bedzie jedna filianka pol na pol z
miodem i maslem orzechowym. Prosciej byc nie moze i nie wydaje mi sie by
chodzilo o jakis skladnik, gdyz w slowniku wyraznie jest napisane ze
cup-->to filizanka a half-->polowa. I watpie tez, ze jest to idiom.
pozdrawiam
Lisa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |