« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-03 11:48:22
Temat: Re: imbirrina <r...@w...pl> napisał(a):
>
> > http://kuchnia.siwek.info/kuchnia_sosy.htm
> > http://www.dawnakuchnia.republika.pl/bazant.htm
> > http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2718/104/
> >
> > to tylko 3 z kilkuset stron, jakie dały gugle, gdzie użyto "na wydaniu" w
> > stosunku do potraw.
>
> dla mnie to troche archaicznie brzmi, no ale ekspertem nie jestem :)
Masz rację; to jest nieco archaiczne i służy odróżnieniu dwóch faz: dawniej
kuchnia "wydawała" potrawy, a lokaj je "podawał" do stołu
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-03 12:14:43
Temat: Re: imbirmam jeszcze jedno pytanie:
czy imbir gryzie sie z innymi przyprawami, ziolami? czy sa takie, ktrochych
nie nalezy dodawac, gdy jest juz imbir?
rina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-03 12:16:21
Temat: Re: imbir
Użytkownik "rina" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:drvhr2$npt$1@news.task.gda.pl...
> mam jeszcze jedno pytanie:
> czy imbir gryzie sie z innymi przyprawami, ziolami? czy sa takie,
ktrochych
> nie nalezy dodawac, gdy jest juz imbir?
>
> rina
np. imbir plus kminek, ostra papryka, oregano?? :) pasuja razem, czy tez
nie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-02-03 12:21:09
Temat: Re: imbir
>> mam jeszcze jedno pytanie:
>> czy imbir gryzie sie z innymi przyprawami, ziolami? czy sa takie,
> ktrochych
>> nie nalezy dodawac, gdy jest juz imbir?
>>
>> rina
>
> np. imbir plus kminek, ostra papryka, oregano?? :) pasuja razem, czy tez
> nie?
Imbir na pewno super smakuje z curry i sosem sojowym,
natomiast wydaje mi się, że z ziołami to nie bardzo,
ale mogę się mylić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-03 12:32:42
Temat: Re: imbir> Mam pytanie, czy swierzy korzen imbiru bedzie współgrał z pomidorowym
> sosem??
> Nigdy nie laczylam tych skladnikow razem, stad moja niewiedza :)
> W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?
Mnie imbir pasuje do kawy:).
Pozdrawiam,
Joan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-03 12:41:54
Temat: Re: imbirJoan napisał(a):
> Mnie imbir pasuje do kawy:).
Mi tez :) i ponoc dobry na przeziebienie jest napoj rozgrzewajacy z
imbiru - troche startego imbiru (troche, bo ostre jest ;) ) zalac
wrzatkiem, zeby wzmocnic dzialanie rozgrzewajace, mozna dodac ciut
wodki. Mozna oslodzic miodem.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-02-03 12:47:57
Temat: Re: imbir> > Mnie imbir pasuje do kawy:).
>
> Mi tez :) i ponoc dobry na przeziebienie jest napoj rozgrzewajacy z
> imbiru - troche startego imbiru (troche, bo ostre jest ;) ) zalac
> wrzatkiem, zeby wzmocnic dzialanie rozgrzewajace, mozna dodac ciut
> wodki. Mozna oslodzic miodem.
>
> th
dobry jest z imbirem napoj cytrynowy: do szklanki tudziez kubka wrzucic ze
dwa plasterki cytryny, do tego lyzeczke cukru i imbir, ja uzywalam wczesniej
sproszkowanego, i bylo dobre, wiec ze swiezym to dopiero musi byc
aromatyczne :)
rina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-02-03 12:48:51
Temat: Re: imbir
> dobry jest z imbirem napoj cytrynowy: do szklanki tudziez kubka wrzucic ze
> dwa plasterki cytryny, do tego lyzeczke cukru i imbir, ja uzywalam
wczesniej
> sproszkowanego, i bylo dobre, wiec ze swiezym to dopiero musi byc
> aromatyczne :)
>
> rina
zapomnialam dopisac ze trzeba wszystko zalac wrzatkiem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-02-03 13:15:06
Temat: Re: imbirOn Fri, 03 Feb 2006 11:56:45 +0100, Waldemar Krzok
<w...@c...de> wrote:
>rina wrote:
>>>a co do meritum, to z pomidorami imbir tak nie za bardzo.
>>>
>>>Waldek
>>
>>
>> no więc z czym "bardzo" :)
>
>ja daję do sosów curry i dań chińskopodobnych.
>
>Waldek
a jeszcze jak sie robi niewielkie mielone i inne klopsiki - ja
odlewam prawie caly tluszcz z patelni, jak jest, doaje starty
swiezy imbir, odrobine posiekanego czosnku, natki i cebuli,
podusic to i wychodzi takie cos niby sos niby nie ;)
Pierz, co wczoraj mial kurczakowe kawaliki w takim czyms
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-02-03 16:35:55
Temat: Re: imbirrina <r...@w...pl> napisał(a):
> W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?
Uwielbiam - zwłaszcza latem - ostro-kwaśną sałatkę z ogórków i imbiru.
Świeże, obrane ogórki pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, podzielić wzdłuż
na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W - powiedzmy - 100 ml wody rozpuścić
łyżeczkę cukru i ćwierć łyżeczki soli. Dodać 100 ml octu spirytusowego -
właśnie tak, ma być kwaśne i już. Do tego ok. 3 cm startego świeżego
kłącza /bo to chyba kłącze/ imbiru. Zalać tym ogórki i zostawić
do "przegryzienia" smaków na godzinę na przykład. Rewelacyjne do mięcha z
grilla.
Ania - która uwielbia świeży imbir
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |