Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia imbir

Grupy

Szukaj w grupach

 

imbir

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-03 09:54:13

Temat: imbir
Od: "rina" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Mam pytanie, czy swierzy korzen imbiru bedzie współgrał z pomidorowym
sosem??
Nigdy nie laczylam tych skladnikow razem, stad moja niewiedza :)
W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-03 10:02:39

Temat: Re: imbir
Od: "Sylvja" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rina" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:drv9jk$f7h$1@news.task.gda.pl...
> Witam!
>
> Mam pytanie, czy swierzy korzen imbiru bedzie współgrał z pomidorowym
> sosem??
> Nigdy nie laczylam tych skladnikow razem, stad moja niewiedza :)
> W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?

Mój TŻ ostatnio zrobił sos słodko-kwaśny do kurczaka.
Składał się on z wody, koncentratu, cukru i ananasa.
Wtarł do tego świeżego imbiru. Było rewelacyjne w smaku.

Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-03 10:27:23

Temat: Re: imbir
Od: "turecky " <t...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

rina <r...@w...pl> napisał(a):

> Witam!
>
> Mam pytanie, czy swierzy korzen imbiru bedzie współgrał z pomidorowym
> sosem??

świeży, to po pierwsze

> Nigdy nie laczylam tych skladnikow razem, stad moja niewiedza :)
> W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?

Imbir jet bardzo uniewersalny i nadaje się do różnych mieszanek.
Pyszny deser:
brzoskwinie z puszki pokrojone w kosteczkę, sok doprawiony tabasco i
zmiażdżonym korzeniem imbiru - taki kompocik nieco inny w smaku; polecam.
Dobrze smakuje do szybkich sosów na bazie oliwy do makaronów. Do sosów
makaronowcyh także.
Zalecam dodawanie imbiru na koniec gotowania, tuż przed wydaniem; najlepiej
wtedy pachnie.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-03 10:33:56

Temat: Re: imbir
Od: "rina" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Zalecam dodawanie imbiru na koniec gotowania, tuż przed wydaniem;
najlepiej
> wtedy pachnie.

potrawy się chyba podaje, a nie wydaje, mistrzu ortografii i gramatyki :)

pozdrawiam i dziekuje za przepis na deser


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-03 10:38:08

Temat: Re: imbir
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

turecky wrote:
> rina <r...@w...pl> napisał(a):
>
>
>>Witam!
>>
>>Mam pytanie, czy swierzy korzen imbiru bedzie współgrał z pomidorowym
>>sosem??
>
>
> świeży, to po pierwsze
>
>
>>Nigdy nie laczylam tych skladnikow razem, stad moja niewiedza :)
>>W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?
>
>
> Imbir jet bardzo uniewersalny i nadaje się do różnych mieszanek.
> Pyszny deser:
> brzoskwinie z puszki pokrojone w kosteczkę, sok doprawiony tabasco i
> zmiażdżonym korzeniem imbiru - taki kompocik nieco inny w smaku; polecam.
> Dobrze smakuje do szybkich sosów na bazie oliwy do makaronów. Do sosów
> makaronowcyh także.
> Zalecam dodawanie imbiru na koniec gotowania, tuż przed wydaniem; najlepiej
> wtedy pachnie.
>

a co do meritum, to z pomidorami imbir tak nie za bardzo.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-03 10:44:42

Temat: Re: imbir
Od: "rina" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> a co do meritum, to z pomidorami imbir tak nie za bardzo.
>
> Waldek

no więc z czym "bardzo" :)

rina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-03 10:54:07

Temat: Re: imbir
Od: "turecky " <t...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

rina <r...@w...pl> napisał(a):

>
>
> > Zalecam dodawanie imbiru na koniec gotowania, tuż przed wydaniem;
> najlepiej
> > wtedy pachnie.
>
> potrawy się chyba podaje, a nie wydaje, mistrzu ortografii i gramatyki :)

http://kuchnia.siwek.info/kuchnia_sosy.htm
http://www.dawnakuchnia.republika.pl/bazant.htm
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2718/104/

to tylko 3 z kilkuset stron, jakie dały gugle, gdzie użyto "na wydaniu" w
stosunku do potraw.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-02-03 10:56:45

Temat: Re: imbir
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

rina wrote:
>>a co do meritum, to z pomidorami imbir tak nie za bardzo.
>>
>>Waldek
>
>
> no więc z czym "bardzo" :)

ja daję do sosów curry i dań chińskopodobnych.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-02-03 11:01:00

Temat: Re: imbir
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok napisał(a):

> a co do meritum, to z pomidorami imbir tak nie za bardzo.
>

Alez bardzo :)

Moj ulubiony sos pomidorowo-imbirowy:
Potrzebne sa: sloiczek koncentratu pomidorowego (najlepiej nadaje sie
Pudliszki), po 2-3 lyzki cukru i octu winnego, lyzeczka maki
ziemniaczanej, starty imbir (tylko i wylacznie swiezy, suszony sie nie
nadaje).

Zagotowac koncentrat z cukrem, imbirem i octem, dodac make rozmieszana w
odrobinie wody, wymieszac, zagotowac.

Najlepiej smakuje z kurczakiem w ciescie kokosowym.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-02-03 11:24:46

Temat: Re: imbir
Od: "rina" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> http://kuchnia.siwek.info/kuchnia_sosy.htm
> http://www.dawnakuchnia.republika.pl/bazant.htm
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2718/104/
>
> to tylko 3 z kilkuset stron, jakie dały gugle, gdzie użyto "na wydaniu" w
> stosunku do potraw.

dla mnie to troche archaicznie brzmi, no ale ekspertem nie jestem :)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

miód eukaliptusowy i pomarańczowy
Książka "Kuchnia grecka" z przepisem na stifado
z serii co przywieźć z...
zupka słodko-kwaśna
Prośba - przepis z Lubelli..

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »