Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia burrito i tacos

Grupy

Szukaj w grupach

 

burrito i tacos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-03 10:23:17

Temat: burrito i tacos
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hi,
czym się różni burrito od tacos?
Aga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-03 10:48:33

Temat: Re: burrito i tacos
Od: "turecky " <t...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

mamqa <a...@t...pl> napisał(a):

> Hi,
> czym si=EA r=F3=BFni burrito od tacos?
> Aga
Taco - tortilla (ja tortilla to tylko kukurydziana), złożona z farszem na pół
i podsmażona
Burrito - naleśnik pszenny z farszem zrolowany

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-03 14:54:46

Temat: Re: burrito i tacos
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"mamqa" <a...@t...pl> wrote in message
news:newscache$xvy3ui$h7n1$1@seju01.alcatel.pl...
> czym się różni burrito od tacos?

Roznia sie ksztaltem, materialem wyjsciowym i nadzeniem.

Taco, to placek tortilla, taki wielkosci duzej salaterki , zlozony na pol
(taka muszla, zreszta po ang. nawet sie nazywa "taco shell") w ktory wklada
sie nadzenie oddzielnie - np. mieso mielone, ser, posiekane przyprawy, sos,
etc. Tacos moga byc albo miekkie albo "twarde", te ostatnie sa przed
zlozeniem smazone w duzej ilosci oleju. Placek tortilla do taco moze byc
albo z maki zbozowej albo kukurydzianej (przy czym te podsmazane sa zwykle z
tej ostatniej.)

Burrito to troche wiekszy placek tortilla, powiedzmy wielkosci duzego
talerza, nadziany miesem (np, typu gulaszowego czy "fajita"), sosem,
odsmazana fasola (frijoles refritos), ryzem, czesto z gesta kwasna smietana,
serem zoltym, sosami, et cetera., zlozony w kopertke. Moze byc tortilla z
maki zbozowej albo z kukurydzianej.

Ale to troche zelezy o jaki kraj pytasz, bo "taco" meksykanskie jest inne
niz "taco" np. w Nikaragui.

--
><eM eL><
There's no place like 127.0.0.1


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

imbir
miód eukaliptusowy i pomarańczowy
Książka "Kuchnia grecka" z przepisem na stifado
z serii co przywieźć z...
zupka słodko-kwaśna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »