Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jabłka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-01 11:51:05

Temat: Re: jabłka
Od: "..." <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorota ***" <d...@W...op.pl> napisał w wiadomości
news:dk4qpq$21k$1@news.onet.pl...
>
> Cudowne ciasto Dorotki ;-) (bez tłuszczu)
> 6-7 dużych jabłek (malinówki lub renety najlepsze)
> 3 jajka
> 2 szklanki mąki
> 1 szklanka cukru+cukier waniliowy
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> pół łyzeczki sody oczyszczonej
> cynamon
>
> Jabłka pokroić na ćwiartki, potem na ósemki i te ósemki na pół w
> szestnastki. Zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny - do godziny,
> aż puszczą sok. Jeśli jabłka są słodkie - dać mniej cukru! Zeby nie
> sczerniały można je pokropić sokiem z cytryny.
> Potem wbić jajka, dodać mąkę z sodą i proszkiem, cynamon, wymieszać łyżką.
> Będzie dosyć gęste, takie jabłka oblepione ciastem. Gotowe. Przelać do
> keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (moim uczuleniowcom
> natłuszczałam olejem, teraz masłem), piec 45 -60 min. w temp. 180-190
> stopni.
> Ja jeszcze dodaję, jak akurat mam, następujące rzeczy:
> 1. przyprawę do piernika (Gellewe najlepsza)
> 2. przyprawę do piernika i posiekane orzechy
> 3. j.w i jeszcze rodzynki
> 3. przyprawę do piernika i zmielone orzechy (to dla moich dzieci, które
> nie lubią, jak im coś chrupie).
> Ciasto jest bardzo szybkie, pyszne, nie ma prawa się nie udać. A z jednego
> przepisu można zrobić kilka różnych ciast,w zależności od tego, jakie
> jeszcze dodatki dosypiesz :-))).
>
> Pozdrowienia
> Dorota
>

Dzięki, wyszło przepyszne :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-01 19:47:38

Temat: Re: jabłka
Od: "artec" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "..." <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dk7krd$nhi$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dorota ***" <d...@W...op.pl> napisał w wiadomości
> news:dk4qpq$21k$1@news.onet.pl...
>>
>> Cudowne ciasto Dorotki ;-) (bez tłuszczu)
>> 6-7 dużych jabłek (malinówki lub renety najlepsze)
>> 3 jajka
>> 2 szklanki mąki
>> 1 szklanka cukru+cukier waniliowy
>> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>> pół łyzeczki sody oczyszczonej
>> cynamon
>>
>> Jabłka pokroić na ćwiartki, potem na ósemki i te ósemki na pół w
>> szestnastki. Zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny - do
>> godziny, aż puszczą sok. Jeśli jabłka są słodkie - dać mniej cukru! Zeby
>> nie sczerniały można je pokropić sokiem z cytryny.
>> Potem wbić jajka,

A co zrobić z tym sokiem z jabłek? Wylać go do zlewu?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-02 07:13:01

Temat: Re: jabłka
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "artec" <a...@w...pl> napisał:
> A co zrobić z tym sokiem z jabłek? Wylać go do zlewu?

Wypic!

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos czosnkowy
bialy nalot na patelni zeliwnej...
Truskawki sałatkowe
Bezowiec - ciasto jak zrobić
czy można zamrozić?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »