« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-01 11:51:05
Temat: Re: jabłka
Użytkownik "Dorota ***" <d...@W...op.pl> napisał w wiadomości
news:dk4qpq$21k$1@news.onet.pl...
>
> Cudowne ciasto Dorotki ;-) (bez tłuszczu)
> 6-7 dużych jabłek (malinówki lub renety najlepsze)
> 3 jajka
> 2 szklanki mąki
> 1 szklanka cukru+cukier waniliowy
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> pół łyzeczki sody oczyszczonej
> cynamon
>
> Jabłka pokroić na ćwiartki, potem na ósemki i te ósemki na pół w
> szestnastki. Zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny - do godziny,
> aż puszczą sok. Jeśli jabłka są słodkie - dać mniej cukru! Zeby nie
> sczerniały można je pokropić sokiem z cytryny.
> Potem wbić jajka, dodać mąkę z sodą i proszkiem, cynamon, wymieszać łyżką.
> Będzie dosyć gęste, takie jabłka oblepione ciastem. Gotowe. Przelać do
> keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (moim uczuleniowcom
> natłuszczałam olejem, teraz masłem), piec 45 -60 min. w temp. 180-190
> stopni.
> Ja jeszcze dodaję, jak akurat mam, następujące rzeczy:
> 1. przyprawę do piernika (Gellewe najlepsza)
> 2. przyprawę do piernika i posiekane orzechy
> 3. j.w i jeszcze rodzynki
> 3. przyprawę do piernika i zmielone orzechy (to dla moich dzieci, które
> nie lubią, jak im coś chrupie).
> Ciasto jest bardzo szybkie, pyszne, nie ma prawa się nie udać. A z jednego
> przepisu można zrobić kilka różnych ciast,w zależności od tego, jakie
> jeszcze dodatki dosypiesz :-))).
>
> Pozdrowienia
> Dorota
>
Dzięki, wyszło przepyszne :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-01 19:47:38
Temat: Re: jabłka
Użytkownik "..." <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dk7krd$nhi$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dorota ***" <d...@W...op.pl> napisał w wiadomości
> news:dk4qpq$21k$1@news.onet.pl...
>>
>> Cudowne ciasto Dorotki ;-) (bez tłuszczu)
>> 6-7 dużych jabłek (malinówki lub renety najlepsze)
>> 3 jajka
>> 2 szklanki mąki
>> 1 szklanka cukru+cukier waniliowy
>> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>> pół łyzeczki sody oczyszczonej
>> cynamon
>>
>> Jabłka pokroić na ćwiartki, potem na ósemki i te ósemki na pół w
>> szestnastki. Zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny - do
>> godziny, aż puszczą sok. Jeśli jabłka są słodkie - dać mniej cukru! Zeby
>> nie sczerniały można je pokropić sokiem z cytryny.
>> Potem wbić jajka,
A co zrobić z tym sokiem z jabłek? Wylać go do zlewu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-02 07:13:01
Temat: Re: jabłkaUżytkownik "artec" <a...@w...pl> napisał:
> A co zrobić z tym sokiem z jabłek? Wylać go do zlewu?
Wypic!
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |