Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "..." <i...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jabłka
Date: Tue, 1 Nov 2005 12:51:05 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 39
Message-ID: <dk7krd$nhi$1@news.onet.pl>
References: <dk4pk3$r9i$1@news.onet.pl> <dk4qpq$21k$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-321.zgora.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1130845870 24114 217.30.152.65 (1 Nov 2005 11:51:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Nov 2005 11:51:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: FleFs84ef2F2eVmAsxxTGA==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251576
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorota ***" <d...@W...op.pl> napisał w wiadomości
news:dk4qpq$21k$1@news.onet.pl...
>
> Cudowne ciasto Dorotki ;-) (bez tłuszczu)
> 6-7 dużych jabłek (malinówki lub renety najlepsze)
> 3 jajka
> 2 szklanki mąki
> 1 szklanka cukru+cukier waniliowy
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> pół łyzeczki sody oczyszczonej
> cynamon
>
> Jabłka pokroić na ćwiartki, potem na ósemki i te ósemki na pół w
> szestnastki. Zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny - do godziny,
> aż puszczą sok. Jeśli jabłka są słodkie - dać mniej cukru! Zeby nie
> sczerniały można je pokropić sokiem z cytryny.
> Potem wbić jajka, dodać mąkę z sodą i proszkiem, cynamon, wymieszać łyżką.
> Będzie dosyć gęste, takie jabłka oblepione ciastem. Gotowe. Przelać do
> keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (moim uczuleniowcom
> natłuszczałam olejem, teraz masłem), piec 45 -60 min. w temp. 180-190
> stopni.
> Ja jeszcze dodaję, jak akurat mam, następujące rzeczy:
> 1. przyprawę do piernika (Gellewe najlepsza)
> 2. przyprawę do piernika i posiekane orzechy
> 3. j.w i jeszcze rodzynki
> 3. przyprawę do piernika i zmielone orzechy (to dla moich dzieci, które
> nie lubią, jak im coś chrupie).
> Ciasto jest bardzo szybkie, pyszne, nie ma prawa się nie udać. A z jednego
> przepisu można zrobić kilka różnych ciast,w zależności od tego, jakie
> jeszcze dodatki dosypiesz :-))).
>
> Pozdrowienia
> Dorota
>
Dzięki, wyszło przepyszne :)
|