Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dariusz Walczak" <d...@v...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: jajka i cholesterol
Date: Tue, 19 Jun 2001 20:14:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 57
Message-ID: <9go4l1$muv$1@news.tpi.pl>
References: <9...@p...f128.n480.z2.ftn>
NNTP-Posting-Host: serwer.osi.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 992974305 23519 213.25.180.210 (19 Jun 2001 18:11:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jun 2001 18:11:45 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Subject: Odp: jajka i cholesterol
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:47334
Ukryj nagłówki
Użytkownik Mariusz Mroczkowski
<M...@p...f128.n480.z2.fidonet.org> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9...@p...f128.n480.z2.ftn...
> Hello All!
>
> Jaka jest przecietna zawartosc cholesterolu w jajku ...
To kiedyś przeczytałem na stronie http://www.ppr.pl/
"Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż
jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione
jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni)
przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny,
mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm
zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do
wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego
stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego
wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej
kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu
człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy
konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym
szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych.
Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi,
ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało
uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność
poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi
produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%,
węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność
białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%,
w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%. Szkoda, że bez uzasadnienia
często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież
jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa
duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik
diety odchudzającej."
"W Polsce dość skutecznie w wyniku rozpętanej cholesterolofobii ograniczono
konsumpcję jaj, których spożycie wynosi zaledwie 170 sztuk (przez rok) na
mieszkańca, podczas gdy w UE, USA spożywa się około 240 sztuk, w Czechach,
Brazylii i Meksyku około 300, a w Japonii i Izraelu około 400 sztuk i - o
dziwo - jak wynika z powszechnych informacji, zachorowalność w tamtych
rejonach na choroby serca i krążenia nie jest większa niż u nas. "
Prof. Tadeusz Trziszka
.................................
Pozdrawiam zimno :)
Dariusz Walczak
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aktywność fizyczna i przemyślany sposób odżywiania,
mogą być przyczyną, przewlekłego zdrowia :)
http://morsy.viapc.pl
|