Data: 2001-06-21 02:58:59
Temat: Re: jajka i cholesterol
Od: b...@o...com.au (George Zieba)
Pokaż wszystkie nagłówki
Mariusz Mroczkowski
> Hello All!
>
> Jaka jest przecietna zawartosc cholesterolu w jajku i jak sie ma do
> dopuszczalnego dziennego poziomu spozycia cholesterolu?
>
> Pozdrawiam!
> Mariusz -=maVox=-
>
Nie wiem dlaczego, ale z jakiegos powodu nie widze pozostalych postow.
To znaczy Google pokazuje 10 listow, ale otwiera tylko ten jeden
wskazujac, ze pozostalych listow nie ma.
Dlatego zamieszczam jeszcze raz to co wyslalem wczesnie i z gory
przepraszam, jesli widoczne to bedzie ponownie:
> > jajo kurze ca?e (100g) 604 mg cholesterolu
W zoltku jajka ( 100g ) jest ok. 1600 mg cholesterolu - no i co
z tego?
> Skoro ju? o tym mowa: w jakim stopniu poziom cholesterolu we krwi zale?y od
> ilo?ci spo?ywanego cholesterolu?
W stopniu niestotnym.
> Bo s? ludzie którzy stosuj? drako?skie
> diety warzywne a cholesterol im nie spada. I mo?e na odwrót, ale tego nie
> jestem pewien.
Poniewaz nie rozumieja podstawowych zasad powstawania (syntezy)
cholesterolu.
Trzeba zajrzec do Biochemii dla lekarzy medycyny, lub troche poczytac
podobnych lubg innych zrodel , ktore czasami tlumacza bardziej
obrazowo.
1. Cholesterol z pozywienia stanowi zaledwie ok. 5% cholesterolu,
ktory jest wytwarzany przez nasz organizam ( nie tylko watrobe ).
W zwiazku z tym, jesli nawet bedziemy jesc produkty BEZ
jakiegokolwiek cholesterolu zmiana bedzie niemalze nieuchwytna.
Stad wlasnie ci,ktorzy w obledny sposob stosuja drakonskie diety
nie rozumiejac mechanizmow powstawania cholesterolu nie maja
dobrych rezultatow. Rzeczywiscie, czesto u nich sie zdarza,
ze cholesterol im sie podnosi. Dlaczego ? Dlatego, ze
zupelnie nie zdajac sobie sprawy najprawdopodobniej odzywiaja sie
tak, ze zmuszaja watrobe do produkcji zwiekszonej ilosci cholesterolu.
Jak widac , cholesterol, ktory spozywamy nie ma wplywu , malo tego
istnieja juz coraz szerzej publikowane dowody, ze cholesterol zawarty
w pozywieniu nie ma wplywu na powstawanie zawalow, itd ....
Rezultaty badan naukowych sa np. na :
http://home2.swipnet.se/~w-25775/
Badan takich jest duzo wiecej.
2. Pod warunkiem, ze jedzac jaja nie spozywamy wiekszej ilosci
weglowodanow nie ma obaway , ze powstanie nadmierna ilosc
cholesterolu.
Ja np. od trzech lat jem ok. 30 jajek tygodniowo i cholesterol mi
spadl. To samo jest u czlonkow mojej rodziny, wielu, wielu
znajomych itd ...
3. Mowienie tylko o poziomie cholestrolu nie ma najmniejszego sensu
jesli nie bierze sie pod uwage poziomu trojglicerydow ( TG ). Przy
niskim cholesterolu, statystycznie porownywalna grupa ludzi dostaje
chorob serca lacznie z zawalami itd ... Dlaczeego ? Przeciez majac
cholesterol na tzw. bezpicznym poziome nie powinno byc atakow serca,
by-passow itp a sa ... i to w jakich ilosciach !
Otoz okazuje sie, ze dosc dobrym wskaznikiem jest poziom
trojglicerydow.
To znaczy ( z grubsza ) : jesli poziom HDL jest dobry tzn. ponad 25%
LDL a trojglicerydy sa bardzo niskie - nie ma problemu.
Natomiast , kiedy poziom chol. jest niski, a TG wysokie to moze to
wskazywac na POWAZNY problem rozwijania sie miazdzycy, co jak wiadomo
konczy sie atakiem serca, by-passem itd...
4. W skrocie i bardziej obrazowo :
LDL - "Zly" chol. : zasmieca nam organizm
HDL - "Dobry" chol : to taka sprzataczka zlego.
Wydajnosc "sprzataczki" ( tj. HDL ) jest ok. CZTERY razy wieksza niz
"smieciucha" tj. LDL.
Stad wlasnie te 25% o ktorym mowa powyzej. Oznacza to, ze
przy dobrym stosunku HDL : LDL tzn. wiecej niz 25% "sprzataczaka"
sprzata wiecej niz "smieciuch" zdazy nabrudzic. Miazdzyca nie
powstaje. Malo tego, przy utrzymaniu tego stanu przez dluzszy czas
istniejaca miazdzyca jest usuwana.
Z tego tez widac, ze OGOLNY poziom cholesterolu, ktorym najczesciej
sie ludzi straszy nie ma zadnego znaczenia i mowienie o nim jest bez
sensu jesli nie rozwazy sie calosci zagadnienia, przynajmniej w
bardzo podstawowy sposob jak powyzej.
SMACZEGO JAJKA !!!
Jerzy Zieba
|