Data: 2001-06-21 08:07:50
Temat: Re: jajka i cholesterol
Od: "Beve" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "George Zieba" <b...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:cc5589ba.0106201842.a8302b5@posting.google.com.
..
>Natomiast jesli bedziesz te jajka
> jesc z bardzo mala iloscia weglowodanow ( a najlepiej bez ) i na
> dodatek w towarzystwie tluszczy nasyconych ( np. maslo, smalec, boczek
> itp.. ) nie bedzie problemu z synteza cholesterolu przez watrobe, bo
> .... nie bedzie maiala z czego go syntezowac.
>
Czyli tak zrozumiałem: cholesterol powstaje po pierwsze jak jemy nadmiar
węglowodanów a po drugie jak łączymy tłuszcze z węglowodanami podczas
posiłku.
W takim razie: do czego służy ten dodatek tłuszczów nasyconych w powyższym
cytacie, czy na przykład z punktu widzenia cholesterolu lepiej jeść jajko z
dodatkiem masła czy nie ma to znaczenia?
Czy jedzenie produktów węglowodanowych bez dodatku tłuszczów nasyconych
powoduje wytwarzanie cholesterolu (zakładam że posiłek nie zawiera nadmiaru
węglowodanów tylko tyle ile wynosi zapotrzebowanie energetyczne)?
A jedzenie produktów węglowodanowych z tłuszczami nienasyconymi, na przykład
ryż z sosem na bazie oliwki? I w ogóle czy to jest prawda czy mit że
tłuszcze nienasycone obniżają poziom złego cholesterolu?
|