Data: 2001-06-21 17:23:01
Temat: Re: jajka i cholesterol
Od: Mariusz Mroczkowski <M...@p...f128.n480.z2.fidonet.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hello George!
20 Jun 01 03:58, George Zieba -> do All:
GZ> Jak widac , cholesterol, ktory spozywamy nie ma wplywu , malo tego
[...]
GZ> 2. Pod warunkiem, ze jedzac jaja nie spozywamy wiekszej ilosci
GZ> weglowodanow
[...]
GZ> Ja np. od trzech lat jem ok. 30 jajek tygodniowo i cholesterol mi
GZ> spadl.
GZ> To samo jest u czlonkow mojej rodziny, wielu, wielu znajomych itd ...
Tu powracamy do starych sporów toczonych wokół diet Atkinsa, Kwaśniewskiego
itp.
Jak juz tu wielokrotnie pisano, jest spora grupa osób (30%), u których
nadmierne spozycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu powoduje znaczny wzrost
poziomu cholesterolu we krwi i to przy wyeliminowaniu spożycia weglowodanów do
niezbędnego minimum (0,8g/kgm).
GZ> 3. Mowienie tylko o poziomie cholestrolu nie ma najmniejszego sensu
GZ> jesli nie bierze sie pod uwage poziomu trojglicerydow ( TG ).
GZ> przy niskim cholesterolu, statystycznie porownywalna grupa ludzi
GZ> dostaje chorob serca lacznie z zawalami itd ... Dlaczeego ?
GZ> Otoz okazuje sie, ze dosc dobrym wskaznikiem jest poziom
GZ> trojglicerydow.
Przy niskim poziomie cholesterolu, triglicerydy mogą stanowic zagrożenie
miażdzycowe dopiero przy BARDZO wysokich poziomach rzędu >= 1000 mg/dl
Pozdrawiam!
Mariusz -=maVox=-
--
|