Data: 2001-06-23 00:35:13
Temat: Re: jajka i cholesterol
Od: b...@o...com.au (George Zieba)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ależ ja nie mam zastrzeżeń do informacji, że oprócz wysokiego poziomu
> cholesterolu, istnieją inne czynniki powodujące miażdżycę, np. wysoki
> poziom trójglicerydów.
Naturalnie. Dlatego wlasnie mowa o samym cholesterolu nie ma sesnsu.
Szczegolnie jesli mowimy o jego wplywie z pozywienia na powstawanie
miazdzycy. Jest wystarczajaca ilosc badan ktore to potwierdzaja zajrzyj
chociazby na URL, ktory poprzednio podawalem.
> To 300-700 mg/dl to to nie jest NADMIAR?!?!
Okazuje sie, ze w nie. W duzym stopniu zalezy to od poziomu
trojglicerydow. Dla przykladu - od dawna juz w zasadzie nie
zwraca sie uwagi na cholesterol ogolny lecz na stosunek LDL/HDL.
Jesli to jest OK w dodatku przy niskich trojglicerydach ....
> Polskie Towarzystwo Kardiologiczne
>
> http://www.ptkardio.pl/standardy/haslo/8.html
>
> podaje, że już powyżej 200 mg/dl zachodzi podejrzenie
> hipercholesterolemii, cytuję:
Tak. Znam to. Niestety , zupelnie nie mam do tego przekonania !
Nie chce wchodzic tutaj w zawila i dluga dyskusje, ale takich
zalecen w przeszlosci bylo juz calkiem sporo z fatalnymi skutkami.
Wspomne chociazby te trywialne : margaryna,cukier (krzepi),
fluor itp ...
> "Biorąc pod uwagę rozpowszechnienie występowania hiperlipidemii
hola...hola ... to jest bardzo wazne !
Co oznacza "rozpowszechnianie " ????
Dlaczego tak sie dzieje ?? Co to powoduje ??
Ze wzgledu na to, ze temat ten odchodzi od watku glownego
przeniose to na watek : "Otylosc , Cukrzyca i Dieta"
> pożądane jest oznaczać stężenie cholesterolu co 5 lat, począwszy
> od 20 roku życia. Stężenie powyżej 200 mg/dl nasuwa podejrzenie
> hipercholesterolemii."
Poza tym popatrz sam - czy PTK twierdzi , ze hipercholesterolemia
prowadzi do miazdzycy ? Moze ale... nie musi.
> A w listach ludzi z pl.soc.dieta.optymalna podawano wartości
> 1,5-3,5 raza wyższe!
Tak, ale ... w zdecydowanej wiekszosci jest to wynikiem
odzywiania sie NIEZGODNIE z zasadami tej diety. Ludzie , zanim sie
naucza robia to "na oko". Najczestrzym bledem jest podejscie :
ograniczam weglowodany i podwyzszam tluszcz i ... w ten sposob
tyja tez !! Jednakze jak sie dokladnie sprawdzi to sie okazuje, ze
jedli bialko w ilosciach znacznie przekraczajacych zapotrzebowanie
organizmu. Kazdy(?) lekarz wie. ze kazde 100g NADMIAROWEGO bialka
jest zamienione na ok. 53 do 56g weglowdanow no i historia sie potarza.
J.Z
|