Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak marynowac rybe?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak marynowac rybe?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-16 08:34:17

Temat: jak marynowac rybe?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

jak dobrze zamarynowac rybe ?
ma ktos sprawdzone patenty ?
jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o sandacza

pozdro
wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-16 10:20:01

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jak dobrze zamarynowac rybe ?
> ma ktos sprawdzone patenty ?
> jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o sandacza

Marynować sandacza? No niby można, ale trochę szkoda. Nie lepiej
usmażyć w maśle, podać z roztopionym masłem, koperkiem i posiekanym
jajkiem (czyli po polsku)?
Ale jak musisz, to zetrzyj cebulę (jak na placki ziemniaczane),
wymieszaj z pieprzem, sokiem z cytryny, wypaćkaj rybę i zostaw na 30
minut w lodówce. Potem to zetrzyj i np. upiecz na grillu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 11:24:38

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Leo wrote:

> Marynować sandacza? No niby można, ale trochę szkoda?

dostalem 5 ladnych sandaczy i juz nam sie troche przejadly :) dlatego
postanowilem wlozyc do sloika tylko nie wiem jak to sie robi


> Ale jak musisz, to zetrzyj cebulę (jak na placki ziemniaczane),
> wymieszaj z pieprzem, sokiem z cytryny, wypaćkaj rybę i zostaw na 30
> minut w lodówce. Potem to zetrzyj i np. upiecz na grillu.
>
dzieki, ale chodzilo mi o takie marynowanie do sloika w occie

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 11:33:12

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> dostalem 5 ladnych sandaczy i juz nam sie troche przejadly :)
dlatego
> postanowilem wlozyc do sloika tylko nie wiem jak to sie robi

Zazdroszczę Ci :)

> dzieki, ale chodzilo mi o takie marynowanie do sloika w occie

To usmaż w panierce i zalej zalewą: np. z octu winnego (z białego
wina) rozrobionego wodą tak, aby "na smak" był kwaśny, ale nie
straszliwie, dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i
pieprzu, zagotuj, przestudź, zalej usmażone rybki. Można je
zanmarynowac z krążkami cebuli. Tylko nie trzymaj za długo, bo sie
ryby rozlecą. To samo się stanie, jak zalewa będzie miała za dużo octu.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 11:54:48

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Leo wrote:


> To usmaż w panierce i zalej zalewą: np. z octu winnego (z białego
> wina) rozrobionego wodą tak, aby "na smak" był kwaśny,

dzieki, a moze znasz dokladniejsze proporcje (ile miarek wody na miarke
octu?)
bo wina jak rozumiem dla smaku ?

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 12:20:35

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> dzieki, a moze znasz dokladniejsze proporcje (ile miarek wody na
> miarke
> octu?)
> bo wina jak rozumiem dla smaku ?

To jest problem...
Bo ja to stosuję do śledzi i na dodatek zawsze na oko. Proponuję 3/4
szklanki octu na 1 szklankę wody. To też zależy od tego, jak ocet jest
ostry, kurczę...
A z winem to by mogło chyba tak wyglądać: 1/2 szkl. octu, 1/4 szkl.
wina, 1 szkl. wody, duży listek laurowy, po 4 ziarna ziela i pieprzu.
Ze 2 rozgniecione ziarna jałowca też nie zaszkodzą. Spróbuj, najwyżej
mi podeślesz wirusa:)
Rybki są gotowe nie wcześniej niz po 12 godzinach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 12:20:43

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Victoria wrote:

> Zalewa do ryb
>
> 1 i pół szklanki octu
> 5 szklanek wody
> 7 - 8 dużych łyżek cukru

wielkie dzieki :)

> Przyprawy:
>
> liść laurowy, goździki, ziele angielskie, listek laurowy
>
i tu mam jeszcze jedno pytanie - chce do tego zestawu dolaczyc rozmaryn
(bardzo odpowiada mi w polaczeniu z ryba), czy moge dodac galazke
swiezego czy musi byc suszony ?

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 12:22:28

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1 i pół szklanki octu
> 5 szklanek wody
> 7 - 8 dużych łyżek cukru

Cukier tak, ale przy normalnym occie, przy winnym szkoda. W ogóle
szkoda do sandacza normalnego, ordynarnego octu spirytusowego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 12:23:27

Temat: Odp: jak marynowac rybe?
Od: "Victoria" <v...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cd8fm9$jub$...@a...icm.edu.pl...
>
>
> dzieki, a moze znasz dokladniejsze proporcje (ile miarek wody na
miarke
> octu?)

Zalewa do ryb

1 i pół szklanki octu
5 szklanek wody
7 - 8 dużych łyżek cukru

Przyprawy:

liść laurowy, goździki, ziele angielskie, listek laurowy

Zagotowac pod przykryciemj, odstawic do przestudzenia i zimna
zalewa zalac.

Ryby oczywi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-16 12:45:57

Temat: Re: jak marynowac rybe?
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

wiku <s...@r...pl> napisał(a):

> jak dobrze zamarynowac rybe ?
> ma ktos sprawdzone patenty ?
> jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o sandacza
>

Popatrz w archiwum (google.pl | grupy dyskusyjne) - niedawno byl watek z
przepisami na ten temat.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Leczo i surówka
jarmuz - jak i z czym zeby bylo smacznie?
Udziec jagnięcy nieduży
Opiekacz-sprawa techniczna :)
filet z soli i co dalej?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »