« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-16 08:34:17
Temat: jak marynowac rybe?jak dobrze zamarynowac rybe ?
ma ktos sprawdzone patenty ?
jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o sandacza
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-16 10:20:01
Temat: Re: jak marynowac rybe?> jak dobrze zamarynowac rybe ?
> ma ktos sprawdzone patenty ?
> jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o sandacza
Marynować sandacza? No niby można, ale trochę szkoda. Nie lepiej
usmażyć w maśle, podać z roztopionym masłem, koperkiem i posiekanym
jajkiem (czyli po polsku)?
Ale jak musisz, to zetrzyj cebulę (jak na placki ziemniaczane),
wymieszaj z pieprzem, sokiem z cytryny, wypaćkaj rybę i zostaw na 30
minut w lodówce. Potem to zetrzyj i np. upiecz na grillu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 11:24:38
Temat: Re: jak marynowac rybe?
Leo wrote:
> Marynować sandacza? No niby można, ale trochę szkoda?
dostalem 5 ladnych sandaczy i juz nam sie troche przejadly :) dlatego
postanowilem wlozyc do sloika tylko nie wiem jak to sie robi
> Ale jak musisz, to zetrzyj cebulę (jak na placki ziemniaczane),
> wymieszaj z pieprzem, sokiem z cytryny, wypaćkaj rybę i zostaw na 30
> minut w lodówce. Potem to zetrzyj i np. upiecz na grillu.
>
dzieki, ale chodzilo mi o takie marynowanie do sloika w occie
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 11:33:12
Temat: Re: jak marynowac rybe?> dostalem 5 ladnych sandaczy i juz nam sie troche przejadly :)
dlatego
> postanowilem wlozyc do sloika tylko nie wiem jak to sie robi
Zazdroszczę Ci :)
> dzieki, ale chodzilo mi o takie marynowanie do sloika w occie
To usmaż w panierce i zalej zalewą: np. z octu winnego (z białego
wina) rozrobionego wodą tak, aby "na smak" był kwaśny, ale nie
straszliwie, dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i
pieprzu, zagotuj, przestudź, zalej usmażone rybki. Można je
zanmarynowac z krążkami cebuli. Tylko nie trzymaj za długo, bo sie
ryby rozlecą. To samo się stanie, jak zalewa będzie miała za dużo octu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 11:54:48
Temat: Re: jak marynowac rybe?
Leo wrote:
> To usmaż w panierce i zalej zalewą: np. z octu winnego (z białego
> wina) rozrobionego wodą tak, aby "na smak" był kwaśny,
dzieki, a moze znasz dokladniejsze proporcje (ile miarek wody na miarke
octu?)
bo wina jak rozumiem dla smaku ?
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:20:35
Temat: Re: jak marynowac rybe?> dzieki, a moze znasz dokladniejsze proporcje (ile miarek wody na
> miarke
> octu?)
> bo wina jak rozumiem dla smaku ?
To jest problem...
Bo ja to stosuję do śledzi i na dodatek zawsze na oko. Proponuję 3/4
szklanki octu na 1 szklankę wody. To też zależy od tego, jak ocet jest
ostry, kurczę...
A z winem to by mogło chyba tak wyglądać: 1/2 szkl. octu, 1/4 szkl.
wina, 1 szkl. wody, duży listek laurowy, po 4 ziarna ziela i pieprzu.
Ze 2 rozgniecione ziarna jałowca też nie zaszkodzą. Spróbuj, najwyżej
mi podeślesz wirusa:)
Rybki są gotowe nie wcześniej niz po 12 godzinach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:20:43
Temat: Re: jak marynowac rybe?
Victoria wrote:
> Zalewa do ryb
>
> 1 i pół szklanki octu
> 5 szklanek wody
> 7 - 8 dużych łyżek cukru
wielkie dzieki :)
> Przyprawy:
>
> liść laurowy, goździki, ziele angielskie, listek laurowy
>
i tu mam jeszcze jedno pytanie - chce do tego zestawu dolaczyc rozmaryn
(bardzo odpowiada mi w polaczeniu z ryba), czy moge dodac galazke
swiezego czy musi byc suszony ?
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:22:28
Temat: Re: jak marynowac rybe?> 1 i pół szklanki octu
> 5 szklanek wody
> 7 - 8 dużych łyżek cukru
Cukier tak, ale przy normalnym occie, przy winnym szkoda. W ogóle
szkoda do sandacza normalnego, ordynarnego octu spirytusowego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:23:27
Temat: Odp: jak marynowac rybe?
Użytkownik wiku <s...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cd8fm9$jub$...@a...icm.edu.pl...
>
>
> dzieki, a moze znasz dokladniejsze proporcje (ile miarek wody na
miarke
> octu?)
Zalewa do ryb
1 i pół szklanki octu
5 szklanek wody
7 - 8 dużych łyżek cukru
Przyprawy:
liść laurowy, goździki, ziele angielskie, listek laurowy
Zagotowac pod przykryciemj, odstawic do przestudzenia i zimna
zalewa zalac.
Ryby oczywi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:45:57
Temat: Re: jak marynowac rybe?wiku <s...@r...pl> napisał(a):
> jak dobrze zamarynowac rybe ?
> ma ktos sprawdzone patenty ?
> jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o sandacza
>
Popatrz w archiwum (google.pl | grupy dyskusyjne) - niedawno byl watek z
przepisami na ten temat.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |