« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-15 17:18:26
Temat: filet z soli i co dalej?witam
kupiłam filet z soli i co dalej?
rozmrozic ?i smazyć? ale jak? plizz pomóżcie !!
pzdr
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-15 20:41:37
Temat: Re: filet z soli i co dalej?pamana <p...@w...pl> napisał(a):
> witam
> kupiłam filet z soli i co dalej?
> rozmrozic ?i smazyć? ale jak?
Upiec..?
dwie lyzki bialego wina zmieszane z lyzka soku cytrynowego
szczypta lisci pietruszki, pociapanych
duza szczypta papryki zmielonej (ostrosc - jak kto lubi)
sol i czarny pieprz do smaku
Filet umyc, dokladnie osuszyc i solidnie spryskac z obu stron mieszanina
bialego wina z sokiem z cytryny, posolic, popieprzyc i posypac papryka, po
czym polozyc na blasze (nasmarowanej odrobina tluszczu) i upiec w temp. ok
190C przez ok. 20 minut (w zaleznosci od grubosci fileta.) Jak sie
przypala, to przykryc folia. Na kilka minut pred wyjeciem posypac
pietruszka i troche dopiec (bez folii.)
Mozna zamiast bialego wina uzyc np. sosu sojowego.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
..nothin' ain't worth nothin', but it's free...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 08:45:35
Temat: Re: filet z soli i co dalej?> i upiec w temp. ok 190C przez ok. 20 minut (w zaleznosci od grubosci
fileta.)
No wlasnie... albo nasze filety z soli sa do siebie nie podobne, albo ty
lubisz sole na twardo...
Moje filety sa z reguly bardzo cienkie 1 do 2 cm. Po 20 minutach w piecu
osiagnely by wspaniala konsystencje dachowki.
Po umyciu filetow mocze je w mleku, nastepnie posypuje "obloczkiem" maki.
Smaze je na patelni bardzo predko aby nie stracic wspanialego i delikatnego
smaku. Podaje z lekkim bialym sosem na solonym masle.
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:43:47
Temat: Re: filet z soli i co dalej?Paul Urstein <p...@A...ch> napisał(a):
> > i upiec w temp. ok 190C przez ok. 20 minut (w zaleznosci od grubosci
> fileta.)
>
> No wlasnie... albo nasze filety z soli sa do siebie nie podobne, albo ty
> lubisz sole na twardo...
> Moje filety sa z reguly bardzo cienkie 1 do 2 cm. Po 20 minutach w piecu
> osiagnely by wspaniala konsystencje dachowki.
Hmmm... Generalnie zaleca sie pieczenie od 5 do 8 minut na cm grubosci
ryby. Sole ktore kupuje maja ok 3 - 3,5 cm grubosci, a wiec wszystko sie
zgadza. Nastawiam timer na 10 , 15 i 20 minut i po prostu sprawdzam rybke,
bo (jak podalem w przepisie) czas pieczenia zalezy od grubosci fileta.
Process smazenia jest znacznie krotszy (ok. 2-3 minuty na bok) i podobnie na
grillu (nawet krocej, jesli goracy.)
Ale moze rzeczywiscie czas pieczenia soli jest blizszy 15 minutom...
(Sprawdz - po pierwszej rybce bedziesz wiedzial :-)))
> Po umyciu filetow mocze je w mleku, nastepnie posypuje "obloczkiem" maki.
> Smaze je na patelni bardzo predko aby nie stracic wspanialego i delikatnego
> smaku. Podaje z lekkim bialym sosem na solonym masle.
>
Tyz piknie. Dla mnie sola jest zbyd chuda aby ja rujnowac smazeniem na
tluszczu ale to sprawa upodoban.
--
><eM eL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 21:15:26
Temat: Re: filet z soli i co dalej?
Użytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cd6e87$s7p$1@news.dialog.net.pl...
> witam
> kupiłam filet z soli i co dalej?
> rozmrozic ?i smazyć? ale jak? plizz pomóżcie !!
> pzdr
> p.
>
1) Filety posolic, skropic cytryna, wlozyc do naczynia zaroodporengo i do
piekarnika na 20 min. 2) Do tego udusic w garnku swiezy szpinak, wycisnac
swiezy czosnek do szpinaku. 3) Zrobic sos z Gorgonzoli: maslo, Gorgonzola
(może być rokpol) troche smietany rozpuscic wszystko razem w garnuszku. I
teraz tak: nalozyc na talerz na plasko szpinaku, na to ulozyc rybe i polac
to sosem z sera. Bardzo pyszne i wykwintne danie !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |