Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: filet z soli i co dalej?
Date: Fri, 16 Jul 2004 12:43:47 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <cd8ii3$moc$1@inews.gazeta.pl>
References: <cd6e87$s7p$1@news.dialog.net.pl> <cd6q61$js8$1@inews.gazeta.pl>
<40f7955d$1_1@news.bluewin.ch>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.66.142.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1089981827 23308 172.20.26.241 (16 Jul 2004 12:43:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jul 2004 12:43:47 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: dialup-4.155.66.142.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207938
Ukryj nagłówki
Paul Urstein <p...@A...ch> napisał(a):
> > i upiec w temp. ok 190C przez ok. 20 minut (w zaleznosci od grubosci
> fileta.)
>
> No wlasnie... albo nasze filety z soli sa do siebie nie podobne, albo ty
> lubisz sole na twardo...
> Moje filety sa z reguly bardzo cienkie 1 do 2 cm. Po 20 minutach w piecu
> osiagnely by wspaniala konsystencje dachowki.
Hmmm... Generalnie zaleca sie pieczenie od 5 do 8 minut na cm grubosci
ryby. Sole ktore kupuje maja ok 3 - 3,5 cm grubosci, a wiec wszystko sie
zgadza. Nastawiam timer na 10 , 15 i 20 minut i po prostu sprawdzam rybke,
bo (jak podalem w przepisie) czas pieczenia zalezy od grubosci fileta.
Process smazenia jest znacznie krotszy (ok. 2-3 minuty na bok) i podobnie na
grillu (nawet krocej, jesli goracy.)
Ale moze rzeczywiscie czas pieczenia soli jest blizszy 15 minutom...
(Sprawdz - po pierwszej rybce bedziesz wiedzial :-)))
> Po umyciu filetow mocze je w mleku, nastepnie posypuje "obloczkiem" maki.
> Smaze je na patelni bardzo predko aby nie stracic wspanialego i delikatnego
> smaku. Podaje z lekkim bialym sosem na solonym masle.
>
Tyz piknie. Dla mnie sola jest zbyd chuda aby ja rujnowac smazeniem na
tluszczu ale to sprawa upodoban.
--
><eM eL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|