Data: 2004-07-16 12:43:47
Temat: Re: filet z soli i co dalej?
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paul Urstein <p...@A...ch> napisał(a):
> > i upiec w temp. ok 190C przez ok. 20 minut (w zaleznosci od grubosci
> fileta.)
>
> No wlasnie... albo nasze filety z soli sa do siebie nie podobne, albo ty
> lubisz sole na twardo...
> Moje filety sa z reguly bardzo cienkie 1 do 2 cm. Po 20 minutach w piecu
> osiagnely by wspaniala konsystencje dachowki.
Hmmm... Generalnie zaleca sie pieczenie od 5 do 8 minut na cm grubosci
ryby. Sole ktore kupuje maja ok 3 - 3,5 cm grubosci, a wiec wszystko sie
zgadza. Nastawiam timer na 10 , 15 i 20 minut i po prostu sprawdzam rybke,
bo (jak podalem w przepisie) czas pieczenia zalezy od grubosci fileta.
Process smazenia jest znacznie krotszy (ok. 2-3 minuty na bok) i podobnie na
grillu (nawet krocej, jesli goracy.)
Ale moze rzeczywiscie czas pieczenia soli jest blizszy 15 minutom...
(Sprawdz - po pierwszej rybce bedziesz wiedzial :-)))
> Po umyciu filetow mocze je w mleku, nastepnie posypuje "obloczkiem" maki.
> Smaze je na patelni bardzo predko aby nie stracic wspanialego i delikatnego
> smaku. Podaje z lekkim bialym sosem na solonym masle.
>
Tyz piknie. Dla mnie sola jest zbyd chuda aby ja rujnowac smazeniem na
tluszczu ale to sprawa upodoban.
--
><eM eL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|