« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-04 21:54:26
Temat: jak sie robi krem brulee????nie wiem, jak sie pisze poprawnie nazwe tego kremu, ale jest on pyszny!!!
czy ktos ma przepis? czy to jest trudne do zrobienia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-04 23:18:53
Temat: Re: jak sie robi krem brulee????
Rena wrote:
>
> nie wiem, jak sie pisze poprawnie nazwe tego kremu, ale jest on pyszny!!!
> czy ktos ma przepis? czy to jest trudne do zrobienia?
Creme Brulee (Palony krem)
500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch
Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te
miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu.
W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii
i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego
brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)
Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka.
4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na
blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku
i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz
lub przypalic cukier palnikiem.
Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele
lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego
karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace
kawalki karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem
bedzie mial male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak
pieprz, a nadaja niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna
poznac prawdziwy creme brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu
mozna sie zorientowac co do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 15:55:17
Temat: Re: jak sie robi krem brulee????rozumiem, ze nie mozna zastapic prawdziwej wanilii cukrem waniliowym? trudna
ja dostac w wwie - ja rzadko ja widuje.
a ten krem to specjalnosc wloska? jest przepyszny! bardzo dziekuje za
przepis!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 16:08:05
Temat: Re: jak sie robi krem brulee????
Rena wrote:
>
> rozumiem, ze nie mozna zastapic prawdziwej wanilii cukrem waniliowym? trudna
> ja dostac w wwie - ja rzadko ja widuje.
>
> a ten krem to specjalnosc wloska? jest przepyszny! bardzo dziekuje za
> przepis!
Specjalnosc francuska, ale historii kremu nie znam. Przypuszczam, ze
Wladyslaw wie, moze nas oswieci.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 16:40:57
Temat: Re: jak sie robi krem brulee????> Specjalnosc francuska, ale historii kremu nie znam. Przypuszczam, ze
> Wladyslaw wie, moze nas oswieci.
myslalam, ze wloska, bo jadlam ten krem w restauracji, gdzie glownie byly
makarony i spaghetti.
wladyslawie - wiesz cos o tym wiecej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 15:18:49
Temat: Odp: jak sie robi krem brulee????
Użytkownik Rena <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a177go$2brj$...@p...acn.pl...
> rozumiem, ze nie mozna zastapic prawdziwej wanilii cukrem waniliowym?
trudna
> ja dostac w wwie - ja rzadko ja widuje.
Można bez większych problemów dostać w hipermarketach. Dział przyprawy -
duża żółta torebka - wanilia - Kotanyi :) Ostatnio kupowałam w Hicie.
Anka - co już ma wanilię na ten deserek :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |