Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak sie robi krem brulee????

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak sie robi krem brulee????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-04 21:54:26

Temat: jak sie robi krem brulee????
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

nie wiem, jak sie pisze poprawnie nazwe tego kremu, ale jest on pyszny!!!
czy ktos ma przepis? czy to jest trudne do zrobienia?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-04 23:18:53

Temat: Re: jak sie robi krem brulee????
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Rena wrote:
>
> nie wiem, jak sie pisze poprawnie nazwe tego kremu, ale jest on pyszny!!!
> czy ktos ma przepis? czy to jest trudne do zrobienia?


Creme Brulee (Palony krem)

500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch

Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te
miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu.
W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii
i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego
brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)
Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka.
4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na
blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku
i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz
lub przypalic cukier palnikiem.

Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele
lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego
karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace
kawalki karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem
bedzie mial male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak
pieprz, a nadaja niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna
poznac prawdziwy creme brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu
mozna sie zorientowac co do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-05 15:55:17

Temat: Re: jak sie robi krem brulee????
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

rozumiem, ze nie mozna zastapic prawdziwej wanilii cukrem waniliowym? trudna
ja dostac w wwie - ja rzadko ja widuje.

a ten krem to specjalnosc wloska? jest przepyszny! bardzo dziekuje za
przepis!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-05 16:08:05

Temat: Re: jak sie robi krem brulee????
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Rena wrote:
>
> rozumiem, ze nie mozna zastapic prawdziwej wanilii cukrem waniliowym? trudna
> ja dostac w wwie - ja rzadko ja widuje.
>
> a ten krem to specjalnosc wloska? jest przepyszny! bardzo dziekuje za
> przepis!


Specjalnosc francuska, ale historii kremu nie znam. Przypuszczam, ze
Wladyslaw wie, moze nas oswieci.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-05 16:40:57

Temat: Re: jak sie robi krem brulee????
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Specjalnosc francuska, ale historii kremu nie znam. Przypuszczam, ze
> Wladyslaw wie, moze nas oswieci.

myslalam, ze wloska, bo jadlam ten krem w restauracji, gdzie glownie byly
makarony i spaghetti.

wladyslawie - wiesz cos o tym wiecej?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-06 15:18:49

Temat: Odp: jak sie robi krem brulee????
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Rena <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a177go$2brj$...@p...acn.pl...
> rozumiem, ze nie mozna zastapic prawdziwej wanilii cukrem waniliowym?
trudna
> ja dostac w wwie - ja rzadko ja widuje.

Można bez większych problemów dostać w hipermarketach. Dział przyprawy -
duża żółta torebka - wanilia - Kotanyi :) Ostatnio kupowałam w Hicie.

Anka - co już ma wanilię na ten deserek :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Keks z Le Cordon Bleu
Re: pancake - przepis
wiem ze bylo
kupilam tahini
Amoniak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »