Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!news-out.visi.com!hermes.visi.com!nycmny1-snh1.gtei.net!
lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak sie robi krem brulee????
References: <a1586b$mpv$1@pingwin.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 42
Date: Fri, 04 Jan 2002 15:18:53 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1010186377 4.33.132.12 (Fri, 04 Jan 2002 15:19:37 PST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 04 Jan 2002 15:19:37 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90237
Ukryj nagłówki
Rena wrote:
>
> nie wiem, jak sie pisze poprawnie nazwe tego kremu, ale jest on pyszny!!!
> czy ktos ma przepis? czy to jest trudne do zrobienia?
Creme Brulee (Palony krem)
500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch
Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te
miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu.
W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii
i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego
brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)
Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka.
4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na
blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku
i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz
lub przypalic cukier palnikiem.
Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele
lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego
karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace
kawalki karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem
bedzie mial male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak
pieprz, a nadaja niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna
poznac prawdziwy creme brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu
mozna sie zorientowac co do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.
Magdalena Bassett
|