« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-13 19:01:45
Temat: jak używać żeliwnej patelni?Witam,
zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem do wniosku,
że nie potrafię jej używać ;-)
Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura wygląda jak
żeliwo - tyle wiem.
Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej grupy
o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60801efdae83f4c/b5d16afbae90670f?hl=p
l&lnk=st&q=%C5%BCeliwo+group%3Apl.rec.kuchnia#
"Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe żeliwo
przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
patelnia ma?
Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać itp.
Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila je
"odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
Możecie coś podpowiedzieć?
Sierp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-13 19:03:49
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?
>
> zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem
> do wniosku,
> że nie potrafię jej używać ;-)
> Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura
> wygląda jak
> żeliwo - tyle wiem.
> Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej
> grupy
> o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60801efdae83f4c/b5d16afbae90670f?hl=p
l&lnk=st&q=%C5%BCeliwo+group%3Apl.rec.kuchnia#
>
> "Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
> Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe
> żeliwo
> przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
> margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
> drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
>
> Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
> patelnia ma?
> Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać
> itp.
> Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
> oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila
> je
> "odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
>
> Możecie coś podpowiedzieć?
>
> Sierp
wymień na zwykła teflonową nic ci nie bedzie przywierac .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-13 19:51:39
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?BAROTY pisze:
> wymień na zwykła teflonową nic ci nie bedzie przywierac .
jak juz tak malo konstruktywnie odpowiadasz, to moglbys choc przyciac cytat coby
pasma internetowego nie marnowac
Sierp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-13 20:42:51
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?Zrób tak ,nagrzaną patelnię dosłownie maźnij skórka słoniny i na to połóż
mięso ktre wczesniej też posmaruj oliwą są albo do tego pędzelki
przystosowane albo ja mam trzy pórka z kaczki zwiazane sznureczkiem , ustaw
gaz tak aby oliwa na patelni się nie paliła ,mieso przywrze na chwile ale
jak się przypiecze to bedziesz mógł je lekko unieść i obrócic na drugą
stronę
Pozdrawiam JULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-08-14 06:28:52
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?On 13 Sie, 21:01, Sierp <s...@n...net> wrote:
> Witam,
>
> zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem do
wniosku,
> że nie potrafię jej używać ;-)
> Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura wygląda jak
> żeliwo - tyle wiem.
> Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej grupy
> o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60...
>
> "Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
> Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe żeliwo
> przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
> margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
> drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
>
> Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
> patelnia ma?
> Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać itp.
> Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
> oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila je
> "odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
>
> Możecie coś podpowiedzieć?
>
> Sierp
Nowe naczynie żeliwne nieemaliowane trzeba wymyć i rozgrzać mocno
na ogniu - następnie, najlepiej ze szmatki śnianej zrobić dość gruby
tampon, którego powierzchnię polać olejem roślinnym. Tamponem tym
pocierać powierzchnię naczynia - olej może dymić, ale nie powinien się
zapalić, czyli patelnia nie może być ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca -
nie chłodzić wodą. Wytworzy się czarna warstewka podobna do szkliwa i
ona jest zabezpieczeniem.
Po użyciu do gotowania naczynie wymyć bez usuwania tej warstewki,
lekko podgrzać i posmaroć ponownie olejem, ale bez spalania -
zapobiegnie to wytwarzaniu się rdzy. Po smażeniu usunąć nadmiar
tłuszczu i przetrzeć suchą, czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Gdyby nastąpiło uszkodzenie warstewki - czynność wypalania można
powtórzyć. Czernić olejowo mozna też wyroby stalowe - uzysuje się
kolory - niebieski, brązowy do czarnego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-08-14 09:01:04
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?Panslavista pisze:
> Nowe naczynie żeliwne nieemaliowane trzeba wymyć i rozgrzać mocno
> na ogniu
czemu na ogniu? co prawda mam gaz wiec nie ma problemu, ale z ciekawosci
pytam. Bo rozumiem, ze patelnia w pozycji normalnej ma byc nad tym
ogniem, a nie dnem do gory?
I pytanie co to znaczy "mocno" rozgrzac nad ogniem...
> - następnie, najlepiej ze szmatki śnianej
co to jest szmatka śniana? Google tez nie pomogly :-)
Sierp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-08-14 09:06:55
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?On 14 Sie, 11:01, Sierp <s...@n...net> wrote:
> Panslavista pisze:
>
> > Nowe naczynie żeliwne nieemaliowane trzeba wymyć i rozgrzać mocno
> > na ogniu
>
> czemu na ogniu? co prawda mam gaz wiec nie ma problemu, ale z ciekawosci
> pytam. Bo rozumiem, ze patelnia w pozycji normalnej ma byc nad tym
> ogniem, a nie dnem do gory?
>
> I pytanie co to znaczy "mocno" rozgrzac nad ogniem...
>
> > - następnie, najlepiej ze szmatki śnianej
>
> co to jest szmatka śniana? Google tez nie pomogly :-)
>
> Sierp
Przepraszam - lnianej. Nie pisałem, ze do góry dnem - kompilujesz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-08-14 09:16:34
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?Panslavista pisze:
> Przepraszam - lnianej. Nie pisałem, ze do góry dnem - kompilujesz.
dopytywalem bo ciekawi mnie ze koniecznie ogien
OK, dzieki za podpowiedz, sprobuje
Jedynie nie wiem co to znaczy bardzo rozgrzac, ale watpie aby zeliwo
sie topilo, wiec dam czadu ;-)
Sierp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-08-14 10:03:09
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?On 14 Sie, 11:16, Sierp <s...@n...net> wrote:
> Panslavista pisze:
>
> > Przepraszam - lnianej. Nie pisałem, ze do góry dnem - kompilujesz.
>
> dopytywalem bo ciekawi mnie ze koniecznie ogien
> OK, dzieki za podpowiedz, sprobuje
> Jedynie nie wiem co to znaczy bardzo rozgrzac, ale watpie aby zeliwo
> sie topilo, wiec dam czadu ;-)
>
> Sierp
Nie koniecznie, może być kuchenka indukcyjna. Nadmiernie nie można
nagrzać - pary oleju są palne, poparzyć się lub spowodować pożar jest
łatwo. Ogólnie lepiej to robić przy otwartych oknach gdyż dymi i
śmierdzi...
Powierzchnia żeliwa ma się nawęglić, a nie spalić olej w płomieniu.
Najlepiej tamponem szybko poruszać i po trochu niż na całej
powierzchni. Zależnie od wykończenia powierzchni można te warstwę
zrobić z obu stron naczynia, z tym, że ta warstwa stykająca się z
ogniem zostanie spalona, ale będzie czarna...
Tampony nie mogą być mokre - woda parując może poparzyć, podobnie
nie mogą być nasączone olejem - tylko troche oleju na powierzni
tamponu i to tylko tej stykającej się z powierzchnią naczynia. Warto
mieć okulary a jeszcze lepiej przyłbicę z poliwęglanu (dobra także do
smażenia w domu, lub prac wymagających osłony twarzy. Jest niedroga,
ale bardzo przydatna - dostępna w skjlepach z narzędziami. Dobrze mieć
rękawice skórzane ocieplane (robocze) - chronią przed oparzeniem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-08-14 10:24:25
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?Panslavista pisze:
> Powierzchnia żeliwa ma się nawęglić, a nie spalić olej w płomieniu.
> Najlepiej tamponem szybko poruszać i po trochu niż na całej
> powierzchni. Zależnie od wykończenia powierzchni można te warstwę
> zrobić z obu stron naczynia, z tym, że ta warstwa stykająca się z
> ogniem zostanie spalona, ale będzie czarna...
> Tampony nie mogą być mokre - woda parując może poparzyć, podobnie
> nie mogą być nasączone olejem - tylko troche oleju na powierzni
> tamponu i to tylko tej stykającej się z powierzchnią naczynia. Warto
> mieć okulary a jeszcze lepiej przyłbicę z poliwęglanu (dobra także do
> smażenia w domu, lub prac wymagających osłony twarzy. Jest niedroga,
> ale bardzo przydatna - dostępna w skjlepach z narzędziami. Dobrze mieć
> rękawice skórzane ocieplane (robocze) - chronią przed oparzeniem.
jeez... brzmi jak mission impossible ;-)
Pytanie ostatnie, czy moge uzyc czegos innego niz lnianej szmatki?
Nie posiadam niestety w domu...
Sierp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |