Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "BAROTY" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak używać żeliwnej patelni?
Date: Wed, 13 Aug 2008 21:03:49 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <g7vb6u$4js$1@news.onet.pl>
References: <g7vb2o$7gh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 90-156-24-165.as.kn.pl
X-Trace: news.onet.pl 1218654238 4732 90.156.24.165 (13 Aug 2008 19:03:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Aug 2008 19:03:58 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: z50vQa7UKJpjy+trjMVkbcKyeKgUdyMh
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314686
Ukryj nagłówki
>
> zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem
> do wniosku,
> że nie potrafię jej używać ;-)
> Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura
> wygląda jak
> żeliwo - tyle wiem.
> Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej
> grupy
> o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60801efdae83f4c/b5d16afbae90670f?hl=p
l&lnk=st&q=%C5%BCeliwo+group%3Apl.rec.kuchnia#
>
> "Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
> Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe
> żeliwo
> przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
> margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
> drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
>
> Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
> patelnia ma?
> Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać
> itp.
> Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
> oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila
> je
> "odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
>
> Możecie coś podpowiedzieć?
>
> Sierp
wymień na zwykła teflonową nic ci nie bedzie przywierac .
|