Data: 2008-08-14 16:48:37
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?
Od: Sierp <s...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> Nowe naczynie żeliwne nieemaliowane trzeba wymyć i rozgrzać mocno
> na ogniu - następnie, najlepiej ze szmatki śnianej zrobić dość gruby
> tampon, którego powierzchnię polać olejem roślinnym. Tamponem tym
> pocierać powierzchnię naczynia - olej może dymić, ale nie powinien się
> zapalić, czyli patelnia nie może być ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca -
> nie chłodzić wodą. Wytworzy się czarna warstewka podobna do szkliwa i
> ona jest zabezpieczeniem.
genialne :-)
przeprowadziłem tą arcytrudną ;-) operację i stwierdzam, że nic nie przywierało,
po prostu jak teflon :-)
Juz sie balem, ze wyrzucilem pieniadze w błoto, ale jednak nie :-)
Wielkie dzięki
Sierp
|