Data: 2008-08-14 10:36:11
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?
Od: Panslavista <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 14 Sie, 12:24, Sierp <s...@n...net> wrote:
> Panslavista pisze:
>
> > Powierzchnia żeliwa ma się nawęglić, a nie spalić olej w płomieniu.
> > Najlepiej tamponem szybko poruszać i po trochu niż na całej
> > powierzchni. Zależnie od wykończenia powierzchni można te warstwę
> > zrobić z obu stron naczynia, z tym, że ta warstwa stykająca się z
> > ogniem zostanie spalona, ale będzie czarna...
> > Tampony nie mogą być mokre - woda parując może poparzyć, podobnie
> > nie mogą być nasączone olejem - tylko troche oleju na powierzni
> > tamponu i to tylko tej stykającej się z powierzchnią naczynia. Warto
> > mieć okulary a jeszcze lepiej przyłbicę z poliwęglanu (dobra także do
> > smażenia w domu, lub prac wymagających osłony twarzy. Jest niedroga,
> > ale bardzo przydatna - dostępna w skjlepach z narzędziami. Dobrze mieć
> > rękawice skórzane ocieplane (robocze) - chronią przed oparzeniem.
>
> jeez... brzmi jak mission impossible ;-)
> Pytanie ostatnie, czy moge uzyc czegos innego niz lnianej szmatki?
> Nie posiadam niestety w domu...
>
> Sierp
Bawełnianej, ale bez włókien sztucznych. To wszystko jest bardzo
proste... :-))
|