Data: 2008-08-14 10:24:25
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?
Od: Sierp <s...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> Powierzchnia żeliwa ma się nawęglić, a nie spalić olej w płomieniu.
> Najlepiej tamponem szybko poruszać i po trochu niż na całej
> powierzchni. Zależnie od wykończenia powierzchni można te warstwę
> zrobić z obu stron naczynia, z tym, że ta warstwa stykająca się z
> ogniem zostanie spalona, ale będzie czarna...
> Tampony nie mogą być mokre - woda parując może poparzyć, podobnie
> nie mogą być nasączone olejem - tylko troche oleju na powierzni
> tamponu i to tylko tej stykającej się z powierzchnią naczynia. Warto
> mieć okulary a jeszcze lepiej przyłbicę z poliwęglanu (dobra także do
> smażenia w domu, lub prac wymagających osłony twarzy. Jest niedroga,
> ale bardzo przydatna - dostępna w skjlepach z narzędziami. Dobrze mieć
> rękawice skórzane ocieplane (robocze) - chronią przed oparzeniem.
jeez... brzmi jak mission impossible ;-)
Pytanie ostatnie, czy moge uzyc czegos innego niz lnianej szmatki?
Nie posiadam niestety w domu...
Sierp
|