Data: 2008-08-14 06:28:52
Temat: Re: jak używać żeliwnej patelni?
Od: Panslavista <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 13 Sie, 21:01, Sierp <s...@n...net> wrote:
> Witam,
>
> zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem do
wniosku,
> że nie potrafię jej używać ;-)
> Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura wygląda jak
> żeliwo - tyle wiem.
> Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej grupy
> o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60...
>
> "Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
> Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe żeliwo
> przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
> margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
> drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
>
> Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
> patelnia ma?
> Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać itp.
> Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
> oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila je
> "odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
>
> Możecie coś podpowiedzieć?
>
> Sierp
Nowe naczynie żeliwne nieemaliowane trzeba wymyć i rozgrzać mocno
na ogniu - następnie, najlepiej ze szmatki śnianej zrobić dość gruby
tampon, którego powierzchnię polać olejem roślinnym. Tamponem tym
pocierać powierzchnię naczynia - olej może dymić, ale nie powinien się
zapalić, czyli patelnia nie może być ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca -
nie chłodzić wodą. Wytworzy się czarna warstewka podobna do szkliwa i
ona jest zabezpieczeniem.
Po użyciu do gotowania naczynie wymyć bez usuwania tej warstewki,
lekko podgrzać i posmaroć ponownie olejem, ale bez spalania -
zapobiegnie to wytwarzaniu się rdzy. Po smażeniu usunąć nadmiar
tłuszczu i przetrzeć suchą, czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Gdyby nastąpiło uszkodzenie warstewki - czynność wypalania można
powtórzyć. Czernić olejowo mozna też wyroby stalowe - uzysuje się
kolory - niebieski, brązowy do czarnego.
|