Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!news-out1.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!feed
er.news-service.com!postnews.google.com!c58g2000hsc.googlegroups.com!not-for-ma
il
From: Panslavista <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak używać żeliwnej patelni?
Date: Wed, 13 Aug 2008 23:28:52 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 58
Message-ID: <2...@c...googlegroups.com>
References: <g7vb2o$7gh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.246.86
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1218695333 6988 127.0.0.1 (14 Aug 2008 06:28:53 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Aug 2008 06:28:53 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: c58g2000hsc.googlegroups.com; posting-host=83.6.246.86;
posting-account=f7ckLQoAAAAwQqKW-ALN8LXz1z7PHf0E
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314691
Ukryj nagłówki
On 13 Sie, 21:01, Sierp <s...@n...net> wrote:
> Witam,
>
> zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem do
wniosku,
> że nie potrafię jej używać ;-)
> Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura wygląda jak
> żeliwo - tyle wiem.
> Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej grupy
> o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
>
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60...
>
> "Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
> Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe żeliwo
> przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
> margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
> drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
>
> Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
> patelnia ma?
> Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać itp.
> Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
> oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila je
> "odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
>
> Możecie coś podpowiedzieć?
>
> Sierp
Nowe naczynie żeliwne nieemaliowane trzeba wymyć i rozgrzać mocno
na ogniu - następnie, najlepiej ze szmatki śnianej zrobić dość gruby
tampon, którego powierzchnię polać olejem roślinnym. Tamponem tym
pocierać powierzchnię naczynia - olej może dymić, ale nie powinien się
zapalić, czyli patelnia nie może być ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca -
nie chłodzić wodą. Wytworzy się czarna warstewka podobna do szkliwa i
ona jest zabezpieczeniem.
Po użyciu do gotowania naczynie wymyć bez usuwania tej warstewki,
lekko podgrzać i posmaroć ponownie olejem, ale bez spalania -
zapobiegnie to wytwarzaniu się rdzy. Po smażeniu usunąć nadmiar
tłuszczu i przetrzeć suchą, czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Gdyby nastąpiło uszkodzenie warstewki - czynność wypalania można
powtórzyć. Czernić olejowo mozna też wyroby stalowe - uzysuje się
kolory - niebieski, brązowy do czarnego.
|