Data: 2008-08-13 19:01:45
Temat: jak używać żeliwnej patelni?
Od: Sierp <s...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
zakupiłem patelnię grilową na którą chorowałem dość długo, ale doszedłem do wniosku,
że nie potrafię jej używać ;-)
Czy to prawdziwe żeliwo - nie wiem... ciężkie jak diabli, struktura wygląda jak
żeliwo - tyle wiem.
Problem mam taki, że mięso przywiera dość mocno. Znalazlem w archiwum tej grupy
o czynnosciach przygotowywujących żeliwo, tzn.
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/d60801efdae83f4c/b5d16afbae90670f?hl=p
l&lnk=st&q=%C5%BCeliwo+group%3Apl.rec.kuchnia#
"Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe żeliwo
przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza"
Czy ta procedura pomoże w kwestii przywierania, czy tak po prostu taka
patelnia ma?
Instrukcji nie dostałem poza informacjami jak myć, dbać, czego nie używać itp.
Smażyłem na razie w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię wlewałem troszkę
oleju i na to mięso, które bardzo szybko przywierało i musiałem co chwila je
"odrywać" - dla przypomnienia patelnia grillowa.
Możecie coś podpowiedzieć?
Sierp
|