Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.
pl!not-for-mail
From: "Leszek Serdyński" <l...@o...org>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: jak zacząć jedzenie po głodówce ?
Date: Sun, 22 May 2005 14:28:58 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 31
Message-ID: <d6ptkl$cbk$1@news.dialog.net.pl>
References: <4...@w...pl> <1elbltrkqrl67.vn8fni8pnw7d$.dlg@40tude.net>
<4...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1859.elblag.dialog.net.pl
X-Trace: news.dialog.net.pl 1116764629 12660 81.168.198.67 (22 May 2005 12:23:49 GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sun, 22 May 2005 12:23:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:47221
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Janusz Pawłowski" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:429010BD.E719C414@wp.pl...
> Trapez napisał(a):
> [...]
>
> > Po głodówce, to się powinno zacząć od soków owocowo-warywnych i takie
> > wychodzenie powinno trwać mniej więcej tyle ile trwała głodówka,
> > ale to są indywidualne sprawy ile komu potrzeba.
>
> Ok. dzięki za odpwiedź. A może coś o dietce czy innym sposobie
> zżucenia tego otłuszxczenia wątroby ? . Unikam tłuszczów,
Otłuszczenie wątroby jest wynikiem niedostatku białka potrzebnego do
produkcji VLDL.
Przekładając to na "ludzki" język: z części zjedzonych węglowodanów
(nadmiaru) wątroba produkuje tłuszcz. Do transportu krwią może go wysłać po
opakowaniu w otoczkę białkową. Jeżeli brakuje jakiegoś składnika do
produkcji tej otoczki białkowej, to wątroba nie może części wyprodukowanych
kwasów tłuszczowych ekspediować i otłuszcza się.
Tłuszcze pokarmowe nasycone o długości większej niż 10 węgli nie przechodzą
przez wątrobę, więc nie mogą jej otłuszczać. Takie tłuszcze, to tłuszcze
zwierzęce, a szczególnie łój.
Reasumując: najlepsza dla Ciebie jest dieta optymalna z położeniem nacisku
na spożywanie twardych tłuszczów zwierzęcych.
Pozdrawiam
Leszek
|