| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-21 17:30:03
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?Czytam z grubej ksiegi:
VINAIGRETTE - zimny sos lub dressing (przybranie?) zrobiony ze
zmieszania octu, oliwy, pieprzu i soli, do ktorych moga byc dodane
rozmaite skladniki zapachowe, na przyklad szalotka, cebula, ziola,
kapary, czosnek, gherkins, anchovies, jaja na twardo, lub musztarda.
(...) Wybor oliwy / oleju (oliwa z oliwek, olej slonecznikowy, orzechowy
itd.) oraz octu zalezy od rodzaju salaty. Ocet moze byc zastapiony przez
sok z cytryny. (...)
- w/g Larousse Gastronomique, wyd. angielskie, 2001
Natomiast przepis na "Classic vinaigrette"
z "Le Cordon Bleu Complete Cook", 2003 wymienia:
2 lyzki musztardy Dijon
3 lyzki bialego octu winnego
3/4 szklanki oliwy lub dobrego oleju salatkowego
Oraz dopisek LCB: klasyczne proporcje to 1 czesc skladnika kwasnego
(ocet lub sok z cytryny) na 4 czesci oliwy.
Przepisal i pozdrawia - Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |