Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: jak zrobic klasyczny winegret?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak zrobic klasyczny winegret?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-21 17:30:03

Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com> szukaj wiadomości tego autora

Czytam z grubej ksiegi:

VINAIGRETTE - zimny sos lub dressing (przybranie?) zrobiony ze
zmieszania octu, oliwy, pieprzu i soli, do ktorych moga byc dodane
rozmaite skladniki zapachowe, na przyklad szalotka, cebula, ziola,
kapary, czosnek, gherkins, anchovies, jaja na twardo, lub musztarda.

(...) Wybor oliwy / oleju (oliwa z oliwek, olej slonecznikowy, orzechowy
itd.) oraz octu zalezy od rodzaju salaty. Ocet moze byc zastapiony przez
sok z cytryny. (...)

- w/g Larousse Gastronomique, wyd. angielskie, 2001


Natomiast przepis na "Classic vinaigrette"
z "Le Cordon Bleu Complete Cook", 2003 wymienia:

2 lyzki musztardy Dijon
3 lyzki bialego octu winnego
3/4 szklanki oliwy lub dobrego oleju salatkowego

Oraz dopisek LCB: klasyczne proporcje to 1 czesc skladnika kwasnego
(ocet lub sok z cytryny) na 4 czesci oliwy.


Przepisal i pozdrawia - Zbyszek
--
http://MrGrill.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

komunia
Chcica!
Re: Chcica!
Czy to możlwe bez bigosu ;-)
Zmywarka Ariston Warto czy nie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »