« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-24 19:02:20
Temat: jak zrobić nachos?Witam serdecznie. Poszukuję przepisu na nachos. Bardzo lubię takie
chrupaczki a pewnie takie własnoręcznie zrobione są pyszne. Jak je zrobić?
Pozdrawiam,
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-24 19:45:55
Temat: Re: jak zrobić nachos?Ania wrote:
> Witam serdecznie. Poszukuję przepisu na nachos. Bardzo lubię takie
> chrupaczki a pewnie takie własnoręcznie zrobione są pyszne. Jak je zrobić?
>
> Pozdrawiam,
> Ann
>
>
Kroisz tortillas w male trojkaty. Smazysz w glebokim oleju az zlote.
Suszysz na papierowych recznikach.
Nastepnie ukladasz na tacce, posypujesz serem i zapiekasz, az sie ser
stopi. Dodajesz na wierzch troche salsa fresca i juz.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-24 19:59:57
Temat: Re: jak zrobić nachos?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11lqeflj45gcb97@corp.supernews.com...
> Ania wrote:
>
> > Witam serdecznie. Poszukuję przepisu na nachos. Bardzo lubię takie
> > chrupaczki a pewnie takie własnoręcznie zrobione są pyszne. Jak je
zrobić?
> >
> > Pozdrawiam,
> > Ann
> >
> >
>
>
> Kroisz tortillas w male trojkaty. Smazysz w glebokim oleju az zlote.
> Suszysz na papierowych recznikach.
>
> A jak zrobić tortilas? :-)
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-24 20:22:18
Temat: Re: jak zrobić nachos?Ania <a...@o...pl> napisał(a):
> > A jak zrobić tortilas? :-)
Do prawdziwych torillas potrzebujesz masa harina, czyli specjalnego rodzaju
mąki kukurydzianej - w Polsce chyba nie do kupienia. Ze zwykłej mąki
kukurydzianej wyjdą, ale nie tak sprężyste - choc jeśli chcesz robić nachos to
po usmażeniu rodzaj użytej mąki będzie mieć mniejsze znaczenie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-24 20:37:47
Temat: Re: jak zrobić nachos?Ania wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
> news:11lqeflj45gcb97@corp.supernews.com...
>
>>Ania wrote:
>>
>>
>>>Witam serdecznie. Poszukuję przepisu na nachos. Bardzo lubię takie
>>>chrupaczki a pewnie takie własnoręcznie zrobione są pyszne. Jak je
>
> zrobić?
>
>>>Pozdrawiam,
>>>Ann
>>>
>>>
>>
>>
>>Kroisz tortillas w male trojkaty. Smazysz w glebokim oleju az zlote.
>>Suszysz na papierowych recznikach.
>>
>>A jak zrobić tortilas? :-)
>
>
> Ann
>
>
Cytat z googla (naprawde mozna tam niemalo znalezc)
>>>Waldek podawal takie przepisy:
wariant 1: kupić w sklepie gotowe i za słup...
wariant 2: pszenne
300g mąki
40g masła
0.5 łyżeczki soli
100-150ml ciepłej wody
mąkę dobrze wyciapsiać z masłem i solą, dodawać po trochu wody i szybko
wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto.
Przykryć i dać pół godziny odpocząć rękom i ciastu.
Zrobić kiełbaskę i pokroić na 12 równych kawałków.
Profesjonaliści formują rękami okrągłe placki o średnicy 20cm, amatorzy
używają wałka.
Smażyć na suchej patelni po 2min z każdej strony, aż rogi będą brązowe.
Odstawić na bok i przykryć ściereczką, aby zostały ciepłe.
wersja 3: kukurydziana
250g mąki kukurydzianej
łyżeczka soli
250ml ciepłej wody.
Reszta taka sama, tylko do rozwałkowania polecają folię plastikową. Nie
wiem, ja robiłem namączonym wałkiem (ale w normalnej mące).
No i wsio
nadzienie jakie chcesz
Waldek <<<<<<<<<<<<<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-26 16:51:18
Temat: Re: jak zrobić nachos?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11lqhh5hc0topd2@corp.supernews.com...
>
>
> Cytat z googla (naprawde mozna tam niemalo znalezc)
>
> >>>Waldek podawal takie przepisy:
>
> wariant 1: kupić w sklepie gotowe i za słup...
>
> wariant 2: pszenne
>
> 300g mąki
> 40g masła
> 0.5 łyżeczki soli
> 100-150ml ciepłej wody
>
> mąkę dobrze wyciapsiać z masłem i solą, dodawać po trochu wody i szybko
> wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto.
> Przykryć i dać pół godziny odpocząć rękom i ciastu.
> Zrobić kiełbaskę i pokroić na 12 równych kawałków.
> Profesjonaliści formują rękami okrągłe placki o średnicy 20cm, amatorzy
> używają wałka.
> Smażyć na suchej patelni po 2min z każdej strony, aż rogi będą brązowe.
> Odstawić na bok i przykryć ściereczką, aby zostały ciepłe.
>
> wersja 3: kukurydziana
>
> 250g mąki kukurydzianej
> łyżeczka soli
> 250ml ciepłej wody.
>
Wybrałam tą wersję kukurydzianą bo mam taką mąkę. Ciężko było kupić ale
jest. Kupiłam ją specjalnie na te nachos i nie mogę sobie dać rady :-(
Coś mi to ciasto nie wychodzi. Nie trzeba tam dodać np. jajka? Zupełnie się
nie klei tylko rozpada. Co to za ciasto. A tak bym chciała zjeść nachos.
Proszę pomóżcie.
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-26 19:03:50
Temat: Re: jak zrobić nachos?>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
> news:11lqhh5hc0topd2@corp.supernews.com...
>
> >
> >
> > Cytat z googla (naprawde mozna tam niemalo znalezc)
> >
> >wrzuc w gugla polskeigo! "masa harina", m.in wyskakuje sklep sprzedajacy
takie rodukata, jako i liscie kukurydziane do tamales.
Ale w książce "5 przemian w kuchni wegetarianskiej " autorka pisze tak: " w
swoim przepisie na podplomyki z mąki kukurydzianej ( tortillas) wykorzystalam
lepiące wlaściwości blyskawicznej kaszki kukurydzianej, ktorą wymieszałam z
rodzimą mąką kukurydzianą. Z samej kaszki błyskawicznej podplomyki rownież sie
nie udają, ciasto jest zbyt kleiste i twarde.
wykonanie:
zagotować wodę, zestawić z ognia, wsypać blyskawiczną kaszkę kukurydziną i make
kukurydzianą, zagnieśc dosyc miękkie ciasto, lepic male placuszki, piec z obu
stron na rozgrzanej blasze"
Proporcji autorka Anna Czelej nie podaje.
Nie probowałam, ale skoro tak Cie pili - zrob i daj znać co wyszlo.
Powodzenia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |