Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-
for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobić nachos?
Date: Mon, 24 Oct 2005 13:37:47 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <djjb3u$jcv$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<djjefs$1b6$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <djjefs$1b6$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 66
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251075
Ukryj nagłówki
Ania wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
> news:11lqeflj45gcb97@corp.supernews.com...
>
>>Ania wrote:
>>
>>
>>>Witam serdecznie. Poszukuję przepisu na nachos. Bardzo lubię takie
>>>chrupaczki a pewnie takie własnoręcznie zrobione są pyszne. Jak je
>
> zrobić?
>
>>>Pozdrawiam,
>>>Ann
>>>
>>>
>>
>>
>>Kroisz tortillas w male trojkaty. Smazysz w glebokim oleju az zlote.
>>Suszysz na papierowych recznikach.
>>
>>A jak zrobić tortilas? :-)
>
>
> Ann
>
>
Cytat z googla (naprawde mozna tam niemalo znalezc)
>>>Waldek podawal takie przepisy:
wariant 1: kupić w sklepie gotowe i za słup...
wariant 2: pszenne
300g mąki
40g masła
0.5 łyżeczki soli
100-150ml ciepłej wody
mąkę dobrze wyciapsiać z masłem i solą, dodawać po trochu wody i szybko
wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto.
Przykryć i dać pół godziny odpocząć rękom i ciastu.
Zrobić kiełbaskę i pokroić na 12 równych kawałków.
Profesjonaliści formują rękami okrągłe placki o średnicy 20cm, amatorzy
używają wałka.
Smażyć na suchej patelni po 2min z każdej strony, aż rogi będą brązowe.
Odstawić na bok i przykryć ściereczką, aby zostały ciepłe.
wersja 3: kukurydziana
250g mąki kukurydzianej
łyżeczka soli
250ml ciepłej wody.
Reszta taka sama, tylko do rozwałkowania polecają folię plastikową. Nie
wiem, ja robiłem namączonym wałkiem (ale w normalnej mące).
No i wsio
nadzienie jakie chcesz
Waldek <<<<<<<<<<<<<
|