| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-22 20:16:47
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?Użytkownik "fajna laska" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dthmdd$a76$1@inews.gazeta.pl...
>Ja czesto robie pomidorowa taka ze lyzka w niej stoi ale to za sprawa duzej
>ilosci ryzu. Pomidorowa z rozgotowanym (takie zboczenie kulinarne) ryzem to
>jest to :))
Bleeeeeeee ;/
Nie znoszę pomidorowej lecz zdarza mi się ją czasem zjeść, natomiast
pomidorowej z ryżem nie znoszę podwójnie i unikam jak diabeł święconej
wody..brrrrrrr
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
************************* www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-22 21:11:45
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?@nn napisał(a):
> Użytkownik "fajna laska" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
>
>>Ja czesto robie pomidorowa taka ze lyzka w niej stoi ale to za sprawa duzej
>>ilosci ryzu. Pomidorowa z rozgotowanym (takie zboczenie kulinarne) ryzem to
>>jest to :))
Fajna laske usprawiedliwa tylko to, ze zboczenia sa niewylumaczalne i
niewyleczalne ;)
> Nie znoszę pomidorowej lecz zdarza mi się ją czasem zjeść,
Nie powiem, ze nie znosze - po prostu nie kreci mnie ona i nie rozumiem
tego entuzjazmu wielbicieli ;)
> pomidorowej z ryżem nie znoszę podwójnie i unikam jak diabeł święconej
> wody..brrrrrrr
Rozciapany ryz w wodzie z rozciapanych pomidorow - szkoda i ryzu i
pomidorow ;))
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-22 21:38:26
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?siliana wrote:
> Użytkownik "marek x" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
> news:dthou2$mk9$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Moim zdaniem pomidory z puszki w zupełności wystarczą. Oczywiście całe lub
>>w
>>kawałkach nie koncentrat. Przesmazam je przed zmiksowaniem na maśle.
>
>
> i co dalej? jakas maka?
>
>
Zupa-krem musi miec smietanke, zeby naprawde byla creme. W zimie, jesli
ma sie pomidory w sloju, albo z puszki, najlepiej cale, bez skorki,
odcedzic, zachowac caly sok, pomidory posiekac na kawalki
2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku (jak kto lubi)
1 cebula
1 szklanka posiekanych pomidorow
1/2 szklanki bardzo mocnego rosolu
1 szklanka soku z puszki po pomidorach
2 lyzki koncentratu
1 lyzka maggi
sol, pieprz, oregano, bazylia
1 szklanka smietanki
szczypta galki muszkatolowej
Cebule i czosnek zeszklic na oliwie, nie przysmazajac, dodac pomidory i
smazyc na wysokim ogniu ciagle mieszajac, okolo 2 minuty, dodac po kolei
reszte skladnikow oprocz smietanki, gotowac na malym ogniu 5 minut.
Przelac do blendera, w dwu, lub trzech porcjach, dodajac smietanke.
Przelac do garnka i doprowadzic do wrzenia na najmniejszym ogniu,
mieszajac.
Mozna podac, wedle upodobania, z krakersami, makaronem nalesnikowym,
ryzem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmazonymi
na masle z ziolami, groszkiem ptysiowym, lub posypac parmezanem cietym w
cienkie listki i ustroic listkiem bazylii.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-02-22 23:51:03
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?Dnia Wed, 22 Feb 2006 13:38:04 +0100, siliana napisał(a):
> Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dthkr3$sgg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> teraz to ewentualnie z pomidrów z puszki.
>
> no tak, ale ja tak mocno zagescic? wczoraj zrobilam zupe-krem z przepisu
> internetowego, ale to nie to, nie tam kremowa. choc tez dobra, z marchewka i
> tymiankiem:)
Jeśli lubisz zupę pomidorową z makaronem to można ją dość dokładnie
zagęścić rozgotowując w niej makaron.
P.S.
Dlaczego teraz nie można zrobić zupy ze świeżych pomidorów?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-22 23:54:27
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?
Le jeudi 23 février 2006 ŕ 00:51:03, dans <1...@4...net>
vous écriviez :
> P.S.
> Dlaczego teraz nie można zrobić zupy ze świeżych pomidorów?
Glownie dlatego, ze brakuje armat.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-23 16:43:32
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości
> Zupa-krem musi miec smietanke, zeby naprawde byla creme.
czy moze to byc 12%, czy musi byc bardziej tlusta?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-02-23 18:51:27
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?siliana wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
> wiadomości
>
>
>>Zupa-krem musi miec smietanke, zeby naprawde byla creme.
>
>
> czy moze to byc 12%, czy musi byc bardziej tlusta?
>
>
Nie bardzo se orientuje w procentach smietanek - chodzi o taka, ktora da
sie ubic.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-02-23 20:09:21
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?fajna laska napisał(a):
[...]
> fajna laska
Cały czas sie zastanawiam czym jest to ww
a/ kobietą
b/ kawałkiem drewna służącego do podpierania
c/ [....]
A może masz jakieś imię?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-02-23 20:12:05
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?Magdalena Bassett napisał(a):
> siliana wrote:
>> Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
>> wiadomości
>>> Zupa-krem musi miec smietanke, zeby naprawde byla creme.
>> czy moze to byc 12%, czy musi byc bardziej tlusta?
> Nie bardzo se orientuje w procentach smietanek - chodzi o taka, ktora da
> sie ubic.
Kremówka to ta co ma najwięcej %.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-02-24 11:49:57
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?marek x napisał(a):
> Jarzyny, przyprawy, a jeśli nadal nie będziesz usatysfakcjonowana konsystęcją
> możesz wraz z dobrą kwaśną smietaną dodać "roztrzepanej" w niej mąki.
A cóż to za przyprawy, które wpływają na konsytĘcję zupy?
Oooo, wiem np. 6 opakowań czosnku granulowanego ;)
--
oshin, MSPANC
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |