Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-09!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-
mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?
Date: Wed, 22 Feb 2006 13:38:26 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <43fc40a7$0$1461$f69f905@mamut2.aster.pl> <dthou2$mk9$1@inews.gazeta.pl>
<43fc7ff5$0$1456$f69f905@mamut2.aster.pl>
In-Reply-To: <43fc7ff5$0$1456$f69f905@mamut2.aster.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 44
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261024
Ukryj nagłówki
siliana wrote:
> Użytkownik "marek x" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
> news:dthou2$mk9$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Moim zdaniem pomidory z puszki w zupełności wystarczą. Oczywiście całe lub
>>w
>>kawałkach nie koncentrat. Przesmazam je przed zmiksowaniem na maśle.
>
>
> i co dalej? jakas maka?
>
>
Zupa-krem musi miec smietanke, zeby naprawde byla creme. W zimie, jesli
ma sie pomidory w sloju, albo z puszki, najlepiej cale, bez skorki,
odcedzic, zachowac caly sok, pomidory posiekac na kawalki
2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku (jak kto lubi)
1 cebula
1 szklanka posiekanych pomidorow
1/2 szklanki bardzo mocnego rosolu
1 szklanka soku z puszki po pomidorach
2 lyzki koncentratu
1 lyzka maggi
sol, pieprz, oregano, bazylia
1 szklanka smietanki
szczypta galki muszkatolowej
Cebule i czosnek zeszklic na oliwie, nie przysmazajac, dodac pomidory i
smazyc na wysokim ogniu ciagle mieszajac, okolo 2 minuty, dodac po kolei
reszte skladnikow oprocz smietanki, gotowac na malym ogniu 5 minut.
Przelac do blendera, w dwu, lub trzech porcjach, dodajac smietanke.
Przelac do garnka i doprowadzic do wrzenia na najmniejszym ogniu,
mieszajac.
Mozna podac, wedle upodobania, z krakersami, makaronem nalesnikowym,
ryzem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmazonymi
na masle z ziolami, groszkiem ptysiowym, lub posypac parmezanem cietym w
cienkie listki i ustroic listkiem bazylii.
Magdalena Bassett
|