Data: 2006-02-22 21:38:26
Temat: Re: jak zrobic pomidorowa zupe-krem?
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
siliana wrote:
> Użytkownik "marek x" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
> news:dthou2$mk9$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Moim zdaniem pomidory z puszki w zupełności wystarczą. Oczywiście całe lub
>>w
>>kawałkach nie koncentrat. Przesmazam je przed zmiksowaniem na maśle.
>
>
> i co dalej? jakas maka?
>
>
Zupa-krem musi miec smietanke, zeby naprawde byla creme. W zimie, jesli
ma sie pomidory w sloju, albo z puszki, najlepiej cale, bez skorki,
odcedzic, zachowac caly sok, pomidory posiekac na kawalki
2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku (jak kto lubi)
1 cebula
1 szklanka posiekanych pomidorow
1/2 szklanki bardzo mocnego rosolu
1 szklanka soku z puszki po pomidorach
2 lyzki koncentratu
1 lyzka maggi
sol, pieprz, oregano, bazylia
1 szklanka smietanki
szczypta galki muszkatolowej
Cebule i czosnek zeszklic na oliwie, nie przysmazajac, dodac pomidory i
smazyc na wysokim ogniu ciagle mieszajac, okolo 2 minuty, dodac po kolei
reszte skladnikow oprocz smietanki, gotowac na malym ogniu 5 minut.
Przelac do blendera, w dwu, lub trzech porcjach, dodajac smietanke.
Przelac do garnka i doprowadzic do wrzenia na najmniejszym ogniu,
mieszajac.
Mozna podac, wedle upodobania, z krakersami, makaronem nalesnikowym,
ryzem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmazonymi
na masle z ziolami, groszkiem ptysiowym, lub posypac parmezanem cietym w
cienkie listki i ustroic listkiem bazylii.
Magdalena Bassett
|