Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaka czekolada na polewe?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaka czekolada na polewe?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-08 21:13:15

Temat: jaka czekolada na polewe?
Od: "Anet" <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Upiekłam ciasto i mam dylemat, która czekolada (oczywiście gorzka) nadaje
sie żeby polać nią ciasto. Niektóre jakoś dziwnie się topią.

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-08 22:23:52

Temat: Re: jaka czekolada na polewe?
Od: "Lobo" <j...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Upiekłam ciasto i mam dylemat, która czekolada (oczywiście gorzka) nadaje
> sie żeby polać nią ciasto. Niektóre jakoś dziwnie się topią.
>
Roztopić pół kostki margaryny, dodać 1,2 lub 3 łyżeczki cukru(niepotrzebne
skreślić :-) ), dodać 3 łyżki kakao, wymieszać.
Odstawić do ostudzenia. Gdy mieszanka przestygnie wbić całe , dokładnie
umyte, jajko. Całość mieszać długo i cierpliwie. W pewnym momencie może
nawet powstać wrażenie że polewa nie wyszła bo się może dziwinie
rozwarstwić, nie przejmować się - mieszać. I to tyle, przepis wielokrotnie
sprawdzony więc wyjść musi.
Niektóre czekolady dziwnie się topią bo pewnie mają więcej chemii niż
czzekolady.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-10 05:59:05

Temat: Re: jaka czekolada na polewe?
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Lobo" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:di9gul$2a0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Roztopić pół kostki margaryny, dodać 1,2 lub 3 łyżeczki cukru(niepotrzebne
> skreślić :-) ), dodać 3 łyżki kakao, wymieszać.
> Odstawić do ostudzenia. Gdy mieszanka przestygnie wbić całe , dokładnie
> umyte, jajko. Całość mieszać długo i cierpliwie. W pewnym momencie może
> nawet powstać wrażenie że polewa nie wyszła bo się może dziwinie
> rozwarstwić, nie przejmować się - mieszać. I to tyle, przepis wielokrotnie
> sprawdzony więc wyjść musi.


Potwierdzam. Moja dyżurna polewa. Szybko się robi, ładnie zastyga i dzięki
temu jaju ślicznie błyszczy na cieście pyszniąc się swoją urodą:P

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-10 07:45:12

Temat: Re: jaka czekolada na polewe?
Od: "Anet" <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Potwierdzam. Moja dyżurna polewa. Szybko się robi, ładnie zastyga i dzięki
> temu jaju ślicznie błyszczy na cieście pyszniąc się swoją urodą:P
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
Wielkie dzięki za przepis i wskazówki. Znam i robię taką, jednak tym razem
robiłam ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (na wierzchu bita śmietana a na
niej miały być "zygzaczki" z polewy) i szukałam czegoś czekoladowego a ta
polewa jest kakaowa. W sklepie nabyłam dwie czekolady gorzkie jedna Wedla a
druga jakaś taniocha i ta druga świetnie się rozpuściła, Wedla nie wiem czy
się nadaje bo została zżarta bez próby jej przetwarzania.


Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chleb domowy
powidła i cukier???
winogrona co z pestkami?
Piersi z dzikiej kaczki
alembik, destylacja i Makłowicz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »