| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-08 21:13:15
Temat: jaka czekolada na polewe?Upiekłam ciasto i mam dylemat, która czekolada (oczywiście gorzka) nadaje
sie żeby polać nią ciasto. Niektóre jakoś dziwnie się topią.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-08 22:23:52
Temat: Re: jaka czekolada na polewe?> Upiekłam ciasto i mam dylemat, która czekolada (oczywiście gorzka) nadaje
> sie żeby polać nią ciasto. Niektóre jakoś dziwnie się topią.
>
Roztopić pół kostki margaryny, dodać 1,2 lub 3 łyżeczki cukru(niepotrzebne
skreślić :-) ), dodać 3 łyżki kakao, wymieszać.
Odstawić do ostudzenia. Gdy mieszanka przestygnie wbić całe , dokładnie
umyte, jajko. Całość mieszać długo i cierpliwie. W pewnym momencie może
nawet powstać wrażenie że polewa nie wyszła bo się może dziwinie
rozwarstwić, nie przejmować się - mieszać. I to tyle, przepis wielokrotnie
sprawdzony więc wyjść musi.
Niektóre czekolady dziwnie się topią bo pewnie mają więcej chemii niż
czzekolady.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-10 05:59:05
Temat: Re: jaka czekolada na polewe?Użytkownik "Lobo" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:di9gul$2a0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Roztopić pół kostki margaryny, dodać 1,2 lub 3 łyżeczki cukru(niepotrzebne
> skreślić :-) ), dodać 3 łyżki kakao, wymieszać.
> Odstawić do ostudzenia. Gdy mieszanka przestygnie wbić całe , dokładnie
> umyte, jajko. Całość mieszać długo i cierpliwie. W pewnym momencie może
> nawet powstać wrażenie że polewa nie wyszła bo się może dziwinie
> rozwarstwić, nie przejmować się - mieszać. I to tyle, przepis wielokrotnie
> sprawdzony więc wyjść musi.
Potwierdzam. Moja dyżurna polewa. Szybko się robi, ładnie zastyga i dzięki
temu jaju ślicznie błyszczy na cieście pyszniąc się swoją urodą:P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-10 07:45:12
Temat: Re: jaka czekolada na polewe?
>
> Potwierdzam. Moja dyżurna polewa. Szybko się robi, ładnie zastyga i dzięki
> temu jaju ślicznie błyszczy na cieście pyszniąc się swoją urodą:P
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
Wielkie dzięki za przepis i wskazówki. Znam i robię taką, jednak tym razem
robiłam ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (na wierzchu bita śmietana a na
niej miały być "zygzaczki" z polewy) i szukałam czegoś czekoladowego a ta
polewa jest kakaowa. W sklepie nabyłam dwie czekolady gorzkie jedna Wedla a
druga jakaś taniocha i ta druga świetnie się rozpuściła, Wedla nie wiem czy
się nadaje bo została zżarta bez próby jej przetwarzania.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |