« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-12 16:42:35
Temat: jaki jest przepis na omletWitam chciam się dowiedziec jaki jest przepis na omlet???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-12 17:28:25
Temat: Re: jaki jest przepis na omlet
Yulia1 wrote:
> Witam chciam się dowiedziec jaki jest przepis na omlet???
Omletow sa dziesiatki. Czy chodzi o jakis konkretny, czy ogolna metode
robienia omletow?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-12 17:53:41
Temat: Re: jaki jest przepis na omlet
> Omletow sa dziesiatki. Czy chodzi o jakis konkretny, czy ogolna metode
> robienia omletow?
Jak bys mogla podac twoj ulubiony przepis na omlet to bylbym wdzieczny.
pozdrawiam maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-12 19:43:38
Temat: Re: przepis na omlet - z truskawkami, z sosem pomaranczowym
Maciek wrote:
> > Omletow sa dziesiatki. Czy chodzi o jakis konkretny, czy ogolna metode
> > robienia omletow?
>
> Jak bys mogla podac twoj ulubiony przepis na omlet to bylbym wdzieczny.
>
> pozdrawiam maciek
Ja robie omlety nieortodoksyjne, poniewaz dodaje do nich mleko i make. Ktos
inny moze podac Ci sposob na te klasyczne omlety, ja podam Ci przepis na
moj ulubiony omlet:
Omlet z truskawkami
na jedna srednia patelnie
2 jajka
4 lyzki mleka
2 lyzki maki
truskawki, obrane z szypulek, pokrojone w kawalki i posypane cukrem
bita smietana lub sos smietanowo-waniliowy
cukier puder
Zoltka zmieszac z maka, dodac mleko, wymieszac. Ubic piane z bialek,
wymieszac delikatnie z zoltkami, wylac na srednio goraca patelnie z
roztopionym maslem, przykryc pokrywka. Gdy powierzchnia omletu zmatowieje,
rozprowadzic na jednej polowie truskawki, podwazyc brzeg drugiej polowy i
przykryc truskawki skladajac omlet na pol. Podac natychmiast, z bita lub
kwasna smietana, posypany cukrem pudrem, najlepiej na ogrzanym talerzu, co
pomaga utrzymac puszystosc omletu kilka chwil popodaniu.
Sos smietanowo-waniliowy
1/4 szklanki smietanki kremowki
1/4 szklanki kwasnej smietany
2-3 lyzki cukru waniliowego domowej roboty, lub 1 lyzeczka cukru
waniliowego z paczki+2 lyzki cukru, albo 1 lyzeczka esencji waniliowej+2
lyzki cukru
Skadniki sosu wymieszac, odstawic na 10 minut, znow wymieszac i podac.
Ten sam sposob robienia omletu jak powyzej mozna zastosowac do omletu z
sosem pomaranczowym (zamiast truskawek):
Sos pomaranczowy
3 pomarancze
1 lyzka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
Wyszorowac pomarancze w cieplej wodzie za pomoca szczoteczki i osuszyc.
Zetrzec skorke z 2 pomaranczy na tarce z drobnymi oczkami, starajac sie
scinac tylko cienka wierzchnia warstwe. Obrac 2 pomarancze i pokroic w male
kawalki. Wycisnac sok z trzeciej pomaranczy. Zagotowac syrop z cukru i
soku, gotowac na mocnym ogniu przez 5 minut. Dodac otarta skorke z
pomaranczy, sok z cytryny i pokrojone pomarancze, i dalej gotowac na mocnym
ogniu przez 5-10 minut, mieszajac i pilnujac, zeby sie nie przypalilo.
Przelac do szklanego naczynia i podac na cieplo. Zimny sos mozna podgrzac w
mikrofalowce (przykryty, bo pryska).
Jak kto lubi, mozna dodac laske cynamonu do gotujacego sie syropu, potem ja
wyjac, oplukac i osuszyc, umiescic w sloiku, zasypac cukrem. Uzywac ten
cukier do kawy czy wypiekow.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-12 20:10:05
Temat: Re: przepis na omlet - z truskawkami, z sosem pomaranczowym
>
> Ja robie omlety nieortodoksyjne, poniewaz dodaje do nich mleko i make.
Ktos
> inny moze podac Ci sposob na te klasyczne omlety, ja podam Ci przepis na
> moj ulubiony omlet:
>
>> Magdalena Bassett
Dziekuje bardzo za tak szybka odpowiedz
W koncu sie naucze je robic :)
pozdrawiam maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-12 20:43:04
Temat: Re: jaki jest przepis na omletIn <c7tk6l$qvb$1@atlantis.news.tpi.pl> Yulia1 wrote:
> Witam chciam się dowiedziec jaki jest przepis na omlet???
>
A jaki omlet?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-14 15:27:45
Temat: Re: jaki jest przepis na omlet> A jaki omlet?
na przyklad omlet po mojemu :
do omletu :
pokrojony na male kosteczki plaster szynki posmazyc POWOLI az sie zacznie
kurczyc
zdjac z patelni i zatrzymac
podsmazyc pokrojona cebule az sie stanie przezroczysta
zdjac z patelni i zatrzymac
pokroic na plasterki pomidor obrany ze skory i pokropic go sokiem z czosnku
i posolic gruba sola
(wycisnac czosnek przez material-kropelka wystarczy)
pokrojony drobniutenko szczypiorek (garstka) zatrzymac
starty parmezan (garstka) zatrzmac
Sam omlet
Jak juz wszystko jest gotowe (omlet nienawidzi czekac)
rozbic do pojemnika po dwa jajka na osobe i rozbic
wylac jajka na goraca patelnie z mala iloscia tluszczu
nie mieszac masy na patelni, ale robic w niej dziury tak aby plynne jajka
mogly docierac do patelni, poczekac az omlez zacznie sie scinac.
Omlet nie ma prawa byc twardy -niektozy twierdza nawet ze nie ma prawa byc
ciemniejszy od spodu (kwestia gustu)-innemy slowy musi byc wilgotny od
srodka (en fr. baveux)
kiedy spod zaczyna sie podsmazac, ulozyc tylko na jednej polowie pokrojone
pomidory,
cebule i szynke, a na drugiej pustej stronie starty parmezan i szczypiorek.
Zamknac omlet i nie kroic go na petelni tylko dopiero na polmisku
Podac z salata, chlebem i rozowym chlodnym winem
Jak sie nie uda, zjesc mimo wszystko! Omlet nawet jak jest nieladny,
najczesciej jet w dalszym ciagu smaczny....
Pozdrowienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-14 19:47:26
Temat: Re: jaki jest przepis na omlet
Paul Urstein wrote:
Wszelki duch....Paul! Jak milo Cie znow widziec w Kuchni.
Pozdrowienia
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-14 19:48:47
Temat: Re: jaki jest przepis na omlet
Użytkownik "Paul Urstein" <p...@b...ch> napisał w wiadomości
news:40a4e5a4$1_1@news.bluewin.ch...
> na przyklad omlet po mojemu :
[ciach smakowitosci]
Zostaniesz na grupie dluzej? Milo Cie czytac:)
> Pozdrowienia
Serdecznosci
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 08:06:32
Temat: Re: jaki jest przepis na omlet (OT)
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@o...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4...@o...com...
>
>
> Paul Urstein wrote:
>
> Wszelki duch....Paul! Jak milo Cie znow widziec w Kuchni.
> Pozdrowienia
> Magdalena Bassett
..i mnie zatkalo!!!!
Powiem tylko starodawne "fajnie"
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |