From: "Paul Urstein" <p...@b...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <c7tk6l$qvb$1@atlantis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
Subject: Re: jaki jest przepis na omlet
Date: Fri, 14 May 2004 17:27:45 +0200
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
NNTP-Posting-Host: 62.203.137.90
X-Original-NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Message-ID: <40a4e5a4$1_1@news.bluewin.ch>
X-Trace: news.bluewin.ch 1084548516 62.203.137.90 (14 May 2004 17:28:36 +0200)
Organization: Bluewin AG
Complaints-To: a...@b...ch
X-Original-NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!proxad.net!213.
200.89.82.MISMATCH!tiscali!newsfeed1.ip.tiscali.net!newsfeed00.sul.t-online.de!
t-online.de!irazu.switch.ch!news-zh.switch.ch!switch.ch!news.ip-plus.net!newsfe
ed.ip-plus.net!news.bluewin.ch!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201616
Ukryj nagłówki
> A jaki omlet?
na przyklad omlet po mojemu :
do omletu :
pokrojony na male kosteczki plaster szynki posmazyc POWOLI az sie zacznie
kurczyc
zdjac z patelni i zatrzymac
podsmazyc pokrojona cebule az sie stanie przezroczysta
zdjac z patelni i zatrzymac
pokroic na plasterki pomidor obrany ze skory i pokropic go sokiem z czosnku
i posolic gruba sola
(wycisnac czosnek przez material-kropelka wystarczy)
pokrojony drobniutenko szczypiorek (garstka) zatrzymac
starty parmezan (garstka) zatrzmac
Sam omlet
Jak juz wszystko jest gotowe (omlet nienawidzi czekac)
rozbic do pojemnika po dwa jajka na osobe i rozbic
wylac jajka na goraca patelnie z mala iloscia tluszczu
nie mieszac masy na patelni, ale robic w niej dziury tak aby plynne jajka
mogly docierac do patelni, poczekac az omlez zacznie sie scinac.
Omlet nie ma prawa byc twardy -niektozy twierdza nawet ze nie ma prawa byc
ciemniejszy od spodu (kwestia gustu)-innemy slowy musi byc wilgotny od
srodka (en fr. baveux)
kiedy spod zaczyna sie podsmazac, ulozyc tylko na jednej polowie pokrojone
pomidory,
cebule i szynke, a na drugiej pustej stronie starty parmezan i szczypiorek.
Zamknac omlet i nie kroic go na petelni tylko dopiero na polmisku
Podac z salata, chlebem i rozowym chlodnym winem
Jak sie nie uda, zjesc mimo wszystko! Omlet nawet jak jest nieladny,
najczesciej jet w dalszym ciagu smaczny....
Pozdrowienia
|