Data: 2004-05-09 19:24:57
Temat: Re: kandydoza - skora twarzy ...
Od: "Dominik" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kiciak" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c7lu3f$gfc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Wiem ze sa specjalne urzadzenia do robienia jogurtow sposobami
> > domowymi. Czy moze da sie cos podobnego zrobic stosujac jakies pozywki
> ...?
>
> Generalnie spozywanie jogurtow, kefirow, maslanek (naturalnych) jest
> korzystne dla naszej flory w jelitach. Domowe sposoby sa bardzo proste. Do
> przegotowanego i ostudzonego mleka dolej troche jogurtu (nauralnego!) i
> odstaw na kilka dni, sam sie zrobi... bakterie sie rozmnoza. Osobiscie nie
> jestem zwolennikiem czestego picia jogurtow, ale w takich przypadkach...
>
Ok ale jak to dokladnie bedzie przy specyficznych szczepach bakterii.
W trilac-u w 1 kapsulce znajduje sie ok 1600 mln specyficznych bakterii
kwasu mlekowego. Jak w przyblizeniu okreslic ze dajmy na to po kilku dniach
gdy rozpuszcze zawartosc kapulki w przegotowanym mleku tych bakterii bedzie
iles razy wiecej i czy wogole takie dzialania maja sens :) ? Niestety
wiekszosc jogurtow naturalnych (o smakowych nie ma co mowic) ma tylko
napisane : zywe kultury bakterii (co moze oznaczac bardzo wiele), niektore
tylko maja wyszczegolnione konkretne szczepy (a wlasciwie spotkalem sie
tylko z 1 firme).
Dominik
|