Data: 2004-05-09 19:58:23
Temat: Re: kandydoza - skora twarzy ...
Od: "kiciak" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ok ale jak to dokladnie bedzie przy specyficznych szczepach bakterii.
> W trilac-u w 1 kapsulce znajduje sie ok 1600 mln specyficznych bakterii
> kwasu mlekowego. Jak w przyblizeniu okreslic ze dajmy na to po kilku
dniach
> gdy rozpuszcze zawartosc kapulki w przegotowanym mleku tych bakterii
Hmm.. nie mam pojecia. I nigdy nie probowalam rozpuszczac trilacu w mleku.
bedzie
> iles razy wiecej i czy wogole takie dzialania maja sens :) ? Niestety
> wiekszosc jogurtow naturalnych (o smakowych nie ma co mowic) ma tylko
> napisane : zywe kultury bakterii (co moze oznaczac bardzo wiele), niektore
> tylko maja wyszczegolnione konkretne szczepy (a wlasciwie spotkalem sie
> tylko z 1 firme).
>
> Dominik
Wiec tak, z joguratmi to jest troszke zamieszania. kazdy jogurt ma zywe
kultury bakteri i jakies tam szczepy wyszczegolnione. Jednak dla pewnosci
nalezaloby kupowac jogurty o naziwe "bio-jogurt". To "bio" zobowiazuje firme
by dane bakterie przetrwaly jak najdluzej, do momentu ostatniego dnia
przydatnosci.Poza tym wiem ze actimele sa dobrymi produktami jesli chodzi o
bakterie. Nie wiem jak to z liczba bakterii w jogurtach, choc wiadome ze
wieksze stezenie jest w tabletce. Chodzi tez o to by te bakterie sie
osadzily w jelitach i zaczely rozmnazac i nie zostaly wydalone; a tu lepsza
role spelniaja jogurty, maslanki, kefiry itd. tylko ich jednak trzeba
troszke wiecej zjesc, najlepiej wlaczyc do codziennej diety.
|