« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-22 20:36:46
Temat: kasza jaglanaCzesc!
Jak ugotowac kasze jaglana zeby sie nie sklejala? Moja Mama, ktora gotuje
juz od kilkudziesieciu lat miala z tym problem (kasza byla posklejana i
twarda).
Czy znacie jakies fajne przepisy z ta kasza?
Nadmieniam, ze juz przegladnelam rozne strony kulinarne podawane na grupie i
wybor przepisow jest skromny.
Pozdrawiam
Dorota:-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-23 08:23:36
Temat: Re: kasza jaglanaTako rzecze "Dorota" <d...@b...wroc.pl>:
> Jak ugotowac kasze jaglana zeby sie nie sklejala?
fakt. niełatwo.
spróbuj podprażyc na suchej patelni a potem na niewielkiej ilości
tłuszczu. i gotuj w nieco większej ilości wody niż tak jak "do
wchłonięcia". potem pod kocyk.
--
wojmat
"lepiej późno niż wcale"
powiedziała pani spózniając się na pociąg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 08:30:45
Temat: Re: kasza jaglana> Czesc!
> Jak ugotowac kasze jaglana zeby sie nie sklejala? Moja Mama, ktora gotuje
> juz od kilkudziesieciu lat miala z tym problem (kasza byla posklejana i
> twarda).
> Czy znacie jakies fajne przepisy z ta kasza?
> Nadmieniam, ze juz przegladnelam rozne strony kulinarne podawane na grupie i
> wybor przepisow jest skromny.
> Pozdrawiam
> Dorota:-))
>
> mOJA BABCIA ROBILA KASZE JAGLANA ZE SLIWKAMI SUSZONYMI, O ILE PAMIETAM, SZLO
TAK: KASZA WYMIESZANA Z MASLEM I MLEKIEM (KASZA 1,MLEKO 2, MASLO JAKIE 2 LYZKI
TOPIONEGO) I ODROBINA SOLI, DO NACZYNIA ZAROODPORNEGO; WARSTWA KASZY, WARSTWA
SLIWEK SUSZONYCH ( Z PESTKAMI, A JAKZE), WARSTWA KASZY I DO PIEKARNIKA GDZIES
NA 1 GODZINE, DOBRE, ALE RACZEJ SKLEJONE. SPRÓBUJ GOTOWANIA " NA DUZEJ WODZIE",
JAK MAKARON ( WSYPAC NA WRZĄTEK, PGOTOWAC, ODCEDZIC, JA TAK WSZYSTKIE KASZE NA
SYPKO GOTUJE, OD RYZU POCZAWSZY NA GRYCZANEJ SKONCZYWSZY. qD
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 09:57:23
Temat: Re: kasza jaglanaDzieki, bedziemy probowac.
Dorota:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 17:20:01
Temat: Re: kasza jaglana> Jak ugotowac kasze jaglana zeby sie nie sklejala? Moja Mama, ktora gotuje
> juz od kilkudziesieciu lat miala z tym problem (kasza byla posklejana i
> twarda).
Ponieważ dobrze mi wychodzi kasza jaglana w parowarze, sądzę że równie
dobrze można by spróbować gotować ją w garnku ustawionym na drugim garnku z
wrzącą wodą.
Znaczy najpierw zalać kaszę podwójną ilością wrzątku, pogotować chwilę pod
przykryciem, później ustawić na drugim większym garze wypełnionym wrzątkiem,
tak żeby ten mniejszy garnek z kaszą zanurzał się przynajmniej na kilka
centymetrów w gotującej wodzie.
Gotowałam tak kiedyś ryż, dopóki nie dostałam od mikołaja parowara...
Pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 20:15:54
Temat: Re: kasza jaglanaMoja ciocia wszystkie kasze gotuje w piekarniku, tzn. najpierw chwile
normalnie na palniku, a potem przykrywa i do piekarnika. zawsze wychodza
pyszne.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 09:01:43
Temat: Re: kasza jaglanaDorota wrote:
Czesc,
witam wszystkich po dosc dlugiej nieobecnosci i spiesze szybko z
przepisem. Bedzie to zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami, ktora
powstala jako improwizacja, a potem domownikom az sie uszka trzesly, tak
wcinali:)
> Czy znacie jakies fajne przepisy z ta kasza?
Gotujemy potrzebna ilosc kaszy, raczej zeby byla lekko niedogotowana. Do
formy zaroodpornej wsypujemy kasze, dodajemy warzywa (u mnie byly to
brokuly, marchewka i cebula), przyprawiamy sola, pieprzem, ziolami
(duzo). calosc musi byc dosc mocno przyprawiona, zeby nie wyszla mdla.
Podlewamy nieco rosolkiem, zeby kasa wciagnela jeszcze troche wilgoci,
posypujemy lekko serkiem i do piekarnika, az sie serek przyrumieni.
Chyba wszelkie wariacje sa dozwolone, wlasnie pomyslalam, ze mozna by
tez dodac pieczarki alb kielki soczewicy...
pozdrawiam,
Theli
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 13:10:50
Temat: Re: kasza jaglana> (...)
>
> > > mOJA BABCIA ROBILA KASZE JAGLANA ZE SLIWKAMI SUSZONYMI, O ILE PAMIETAM,
> SZLO
> > TAK: KASZA WYMIESZANA Z MASLEM I MLEKIEM (KASZA 1,MLEKO 2, MASLO JAKIE 2
> LYZKI
> > TOPIONEGO) I ODROBINA SOLI, DO NACZYNIA ZAROODPORNEGO; WARSTWA KASZY,
> WARSTWA
> > SLIWEK SUSZONYCH ( Z PESTKAMI, A JAKZE), WARSTWA KASZY I DO PIEKARNIKA
> GDZIES
> > NA 1 GODZINE, DOBRE, ALE RACZEJ SKLEJONE. SPRÓBUJ GOTOWANIA " NA DUZEJ
> WODZIE",
> > JAK MAKARON ( WSYPAC NA WRZĄTEK, PGOTOWAC, ODCEDZIC, JA TAK WSZYSTKIE
> KASZE NA
> > SYPKO GOTUJE, OD RYZU POCZAWSZY NA GRYCZANEJ SKONCZYWSZY. qD
> >
> >
> ....ojej...nie krzycz tak:-))))))
>
> pozdrawiam
> Beata:-)
>
> Et tu Brute???? ( caps mnie sie przypadkowo wlaczył, a burza jakby sie co
naprawde stalo, kasza sie przypalila laboco...) Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 13:11:41
Temat: Re: kasza jaglana(...)
> > mOJA BABCIA ROBILA KASZE JAGLANA ZE SLIWKAMI SUSZONYMI, O ILE PAMIETAM,
SZLO
> TAK: KASZA WYMIESZANA Z MASLEM I MLEKIEM (KASZA 1,MLEKO 2, MASLO JAKIE 2
LYZKI
> TOPIONEGO) I ODROBINA SOLI, DO NACZYNIA ZAROODPORNEGO; WARSTWA KASZY,
WARSTWA
> SLIWEK SUSZONYCH ( Z PESTKAMI, A JAKZE), WARSTWA KASZY I DO PIEKARNIKA
GDZIES
> NA 1 GODZINE, DOBRE, ALE RACZEJ SKLEJONE. SPRÓBUJ GOTOWANIA " NA DUZEJ
WODZIE",
> JAK MAKARON ( WSYPAC NA WRZĄTEK, PGOTOWAC, ODCEDZIC, JA TAK WSZYSTKIE
KASZE NA
> SYPKO GOTUJE, OD RYZU POCZAWSZY NA GRYCZANEJ SKONCZYWSZY. qD
>
>
....ojej...nie krzycz tak:-))))))
pozdrawiam
Beata:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |