« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-22 14:14:24
Temat: Co jedzono w pocz. p. pol. - wykopaliska - mizerii cd.Ciekawostka archeologiczna:
Warzywa wystąpiły w postaci nasion grochu, bobu i ogórków. [...]
W najmniejszej ilości nasion zachowały się ogórki - Cucumis sativus L.,
które należą do roślin znanych już od wielu wieków. Około 2000-1700 lat
przed naszą erą, ogórki hodowano w starożytnym Egipcie i Rzymie. W
wykopaliskach wczesnośredniowiecznych na terenie Polski znamy je z:
Gdańska, Gniezna, Poznania (Ostrów Tumski), Tumu pod Łęczycą, Warszawy
(Wąski Dunaj), Wrocławia i Opola.
http://www.giecz.obywatel.pl/Varia/Kl53.html
pozdr. Jerzy
PS
No i co w tym momencie o teorii pochodzenia "Mizerii"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |