Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co jedzono w pocz. p. pol. - wykopaliska - mizerii cd.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co jedzono w pocz. p. pol. - wykopaliska - mizerii cd.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-22 14:14:24

Temat: Co jedzono w pocz. p. pol. - wykopaliska - mizerii cd.
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciekawostka archeologiczna:
Warzywa wystąpiły w postaci nasion grochu, bobu i ogórków. [...]
W najmniejszej ilości nasion zachowały się ogórki - Cucumis sativus L.,
które należą do roślin znanych już od wielu wieków. Około 2000-1700 lat
przed naszą erą, ogórki hodowano w starożytnym Egipcie i Rzymie. W
wykopaliskach wczesnośredniowiecznych na terenie Polski znamy je z:
Gdańska, Gniezna, Poznania (Ostrów Tumski), Tumu pod Łęczycą, Warszawy
(Wąski Dunaj), Wrocławia i Opola.
http://www.giecz.obywatel.pl/Varia/Kl53.html
pozdr. Jerzy
PS
No i co w tym momencie o teorii pochodzenia "Mizerii"?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zdrowe zywienie, zdrowa zywnosc - zapraszamy do wspolpracy z naszym serwisem
KONKURS - Superwpadki kulinarne.
Cafe za Slupem
brak stolu - jak podac obiad
Ciasto amerykańskie - prośba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »