« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-22 14:24:42
Temat: szprotki w olejuno właśnie zostałam tym obdarzona w ilości dwóch puszek i w dodatku
podwędzane.. można z nich jakoś zrobić pastę do kanapek? ale wcześniej
oczywiście odlać olej...
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-22 14:39:31
Temat: Re: szprotki w oleju
> > no właśnie zostałam tym obdarzona w ilości dwóch puszek i w dodatku
> > podwędzane.. można z nich jakoś zrobić pastę do kanapek? ale wcześniej
> > oczywiście odlać olej...
>
> Otwórz puszeczkę. Zjedz ze smakiem zagryzając chlebkiem,
> a potem maczaj chebek w oleju i zjadaj aż zniknie z puszeczki...
> mniam :-)))
> Po co się męczyć z jakąś pastą...
> --
> Joanna
wiesz wszystko by było fajnie ale jestem na diecie obecnie i w sumie
poczytuje sobie grupę kuchnia w ramach katowania się czego nie mogę jeść:)))
a chlebek z olejem... no cóż nie należy do rzeczy, które są zalecane:)))))
pomimo że na pewno dobry:))
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 14:39:57
Temat: Re: szprotki w oleju
Użytkownik "magdary" <m...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:10344-1003760892@213.17.161.98...
> no właśnie zostałam tym obdarzona w ilości dwóch puszek i w dodatku
> podwędzane.. można z nich jakoś zrobić pastę do kanapek? ale wcześniej
> oczywiście odlać olej...
Otwórz puszeczkę. Zjedz ze smakiem zagryzając chlebkiem,
a potem maczaj chebek w oleju i zjadaj aż zniknie z puszeczki...
mniam :-)))
Po co się męczyć z jakąś pastą...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 15:32:18
Temat: Re: szprotki w olejuProponuje cos takiego :
1.Tosty, sucharki (kiedys kupowalam super chrupiace) lub poprostu usmazony
chlebek natrzyj czosnkiem z obu stron, na to poloz paste i plasterek
pomidora.
Pasta: rozetrzyj widelcem puszke szprotow wedzonych (bez oleju), do tego
dodaj posiekane gotowane jajka i majonez i jeszcze raz dobrze rozetrzyj
widelcem.
2. Salatka "Mimoza"
Ukladasz warstwami w malych miseczkach (1osoba = 1 miseczka) lub na tak
zwanym sledziowym talerzu.
1. Szproty rozgniecione dobrze widelcem (moze byc tez inna rybka w oleju)
2. Sos = majonez + smietana
3. Drobno posiekane bialko od ugotowanego jajka
4. Sos
5. Ugotowana i drobno posiekana marchew
6. Sos
7. Dobno posiekana cebulka
8. Sos
9. Rozgniecione zoltka. Ladnie posypujemy posrodku, brzegi dekorujemy
zielonym ogoreczkim (daje tez super zapach) lub np. szczypiorkiem
Wtawiamy na chwile do lodowki, zeby sie przegryzlo.
--
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 15:50:30
Temat: Re: szprotki w oleju
> Proponuje cos takiego :
>
> 1.Tosty, sucharki (kiedys kupowalam super chrupiace) lub poprostu usmazony
> chlebek natrzyj czosnkiem z obu stron, na to poloz paste i plasterek
> pomidora.
> Pasta: rozetrzyj widelcem puszke szprotow wedzonych (bez oleju), do tego
> dodaj posiekane gotowane jajka i majonez i jeszcze raz dobrze rozetrzyj
> widelcem.
>
> 2. Salatka "Mimoza"
>
> Ukladasz warstwami w malych miseczkach (1osoba = 1 miseczka) lub na tak
> zwanym sledziowym talerzu.
>
> 1. Szproty rozgniecione dobrze widelcem (moze byc tez inna rybka w oleju)
> 2. Sos = majonez + smietana
> 3. Drobno posiekane bialko od ugotowanego jajka
> 4. Sos
> 5. Ugotowana i drobno posiekana marchew
> 6. Sos
> 7. Dobno posiekana cebulka
> 8. Sos
> 9. Rozgniecione zoltka. Ladnie posypujemy posrodku, brzegi dekorujemy
> zielonym ogoreczkim (daje tez super zapach) lub np. szczypiorkiem
>
> Wtawiamy na chwile do lodowki, zeby sie przegryzlo.
>
> --
> Bozenka z Wilna :o)
Lecę robić dzięki wielkie:)))))))
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 20:05:45
Temat: Re: szprotki w oleju
"magdary" <m...@p...wp.pl> wrote in message
news:10344-1003760892@213.17.161.98...
> no właśnie zostałam tym obdarzona w ilości dwóch puszek i w dodatku
> podwędzane.. można z nich jakoś zrobić pastę do kanapek? ale wcześniej
> oczywiście odlać olej...
>
> Wprawdzie te puszeczki już pewnie zniknęły, ale może mój sposób na
szprotki przyda się komuś w przyszłości:
Rozetrzeć szprotki z twarogiem, dodać posiekany drobniutko szczypiorek, sól
i pieprz do smaku, można rozprowadzić trochę olejem z puszki jeśli ser jest
zbyt suchy. Czasami dodaję jeszcze jajka na twardo starte na tarce lub po
prostu rozdrobnione widelcem.
mam nadzieję że będzie wam ten zestaw smakował
Baś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 08:52:31
Temat: Re: szprotki w olejuUżytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> 2. Salatka "Mimoza"
>
> Ukladasz warstwami w malych miseczkach (1osoba = 1 miseczka) lub na tak
> zwanym sledziowym talerzu.
>
> 1. Szproty rozgniecione dobrze widelcem (moze byc tez inna rybka w oleju)
> 2. Sos = majonez + smietana
> 3. Drobno posiekane bialko od ugotowanego jajka
> 4. Sos
> 5. Ugotowana i drobno posiekana marchew
> 6. Sos
> 7. Dobno posiekana cebulka
> 8. Sos
> 9. Rozgniecione zoltka. Ladnie posypujemy posrodku, brzegi dekorujemy
> zielonym ogoreczkim (daje tez super zapach) lub np. szczypiorkiem
>
> Wtawiamy na chwile do lodowki, zeby sie przegryzlo.
Znam inną wersję takiej sałatki, która jest również pyszna:
Składniki:
1 konserwa rybna w oleju (sardynki, szprotki),
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
ser żółty,
majonez, zielenina.
Rozdrobnić rybę widelcem na małe cząstki, ułożyć na dnie salaterki,
jajka pokruszyć również widelcem, położyć na warstwie ryby, na to
majonez, potem starte na tarce jabłko, znów majonez i na wierzchu
starty na tarce ser żółty.
Udekorować zielenina (np. koperkiem), jajkiem, granatem (o ile ktoś
ma akurat ten owoc).
Smacznego
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |