« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-06 15:38:54
Temat: kawa - czy to prawda?czy to prawda, ze kawa zachowuje dluzej swoj aromat i inne walory, jesli sie
ja trzyma w lodowce? i czy to dotycza zarowno kawy ziarnistej, jak i
rozpuszczalej?
--
Rena lub Gregor*
ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
*) niepotrzebne skreślić :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-06 18:54:28
Temat: Re: kawa - czy to prawda?Tylko ziarnista. Ale trzeba trzymac w zamkniętym pudłku.
Rozpuszczalna to nie prawdziwa kawa.
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a573bc9@news.vogel.pl...
> czy to prawda, ze kawa zachowuje dluzej swoj aromat i inne walory, jesli
sie
> ja trzyma w lodowce? i czy to dotycza zarowno kawy ziarnistej, jak i
> rozpuszczalej?
>
>
> --
> Rena lub Gregor*
>
> ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
>
>
>
> *) niepotrzebne skreślić :)))
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-06 19:24:43
Temat: Re: kawa - czy to prawda?> Tylko ziarnista. Ale trzeba trzymac w zamkniętym pudłku.
w zamknietym pudelku, ale w lodowce - tak? i niezaleznie czy zmielona czy
cale ziarna?
> Rozpuszczalna to nie prawdziwa kawa.
dlaczego? ja ja wole, bo ma delikatniejszy i bardziej subtelny smak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-06 20:28:19
Temat: Re: kawa - czy to prawda?Poprostu kawa rozpuszczalna jest otrzymaywana przez jakies procesy chemiczne
wiec pelno w niej dziwnych srodkow chemicznych niekoniecznie zdrowych.
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a5770b2@news.vogel.pl...
> > Tylko ziarnista. Ale trzeba trzymac w zamkniętym pudłku.
>
> w zamknietym pudelku, ale w lodowce - tak? i niezaleznie czy zmielona czy
> cale ziarna?
>
> > Rozpuszczalna to nie prawdziwa kawa.
>
> dlaczego? ja ja wole, bo ma delikatniejszy i bardziej subtelny smak.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-06 22:24:03
Temat: Re: kawa - czy to prawda?
> Poprostu kawa rozpuszczalna jest otrzymaywana przez jakies procesy
chemiczne
> wiec pelno w niej dziwnych srodkow chemicznych niekoniecznie
zdrowych.
Czy mleko w proszku też jest niezdrowe?
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-07 08:43:23
Temat: Re: kawa - czy to prawda?SIS <s...@w...pl> wrote:
> Poprostu kawa rozpuszczalna jest otrzymaywana przez jakies procesy chemiczne
Jakie?
> wiec pelno w niej dziwnych srodkow chemicznych niekoniecznie zdrowych.
Konkretnie jakich?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-07 14:17:14
Temat: Re: kawa - czy to prawda?Arek wrote:
>
> > Poprostu kawa rozpuszczalna jest otrzymaywana przez jakies procesy
> chemiczne
> > wiec pelno w niej dziwnych srodkow chemicznych niekoniecznie
> zdrowych.
>
> Czy mleko w proszku też jest niezdrowe?
przy tej okazji przypomnial mi sie program, ktory kiedys ogladalam. facet
zniechecal do uzywania smietanki do kawy - przynajmniej takiej w proszku.
powiedzial, ze ta smietanka to czysta chemia i juz lepiej uzywac jej jako
proszku do prania, bo do tego sie juz lepiej nadaje. i na dowod upral swoje
skarpetki! slicznie sie pienilo - faktycznie jak proszek do prania.
acha, uzywal cremony. nie wiem czy inne sa rownie "dobre" ;-)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-07 17:05:20
Temat: Re: kawa - czy to prawda?
Użytkownik Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@m...pw.edu.pl...
> Arek wrote:
> >
> > > Poprostu kawa rozpuszczalna jest otrzymaywana przez jakies procesy
> > chemiczne
> > > wiec pelno w niej dziwnych srodkow chemicznych niekoniecznie
> > zdrowych.
> >
> > Czy mleko w proszku też jest niezdrowe?
>
> przy tej okazji przypomnial mi sie program, ktory kiedys ogladalam. facet
> zniechecal do uzywania smietanki do kawy - przynajmniej takiej w proszku.
> powiedzial, ze ta smietanka to czysta chemia i juz lepiej uzywac jej jako
> proszku do prania, bo do tego sie juz lepiej nadaje. i na dowod upral
swoje
> skarpetki! slicznie sie pienilo - faktycznie jak proszek do prania.
> acha, uzywal cremony. nie wiem czy inne sa rownie "dobre" ;-)
>
> pat
> --
Facet wykonal drobna manipulacje oparta na tym, ze i w "smietance" i w
proszku sa zwiazki powierzchniowo czynne (sorry, po polsku nie ma na to
krotkiego i ladnego zarazem slowa) czyli w uproszczeniu, cos co po dodaniu
do wody bedzie sie m.in. pienic.
W "smietankach" sa zawarte jako jeden z glownych skladnikow monoglicerydy
(pochodne tluszczow, niestety w tym przypadku nasyconych), ktore pienia sie
kiepsko, ale jak sie ktos bardzo postara..... W proszkach (i wszystkim innym
do prania) oprocz zdolnosci pianotworczych potrzebne sa tez dobre zdolnosci
myjace - a tego juz monoglicerydy nie potrafia. (Za to dodaje sie je do
kosmetykow myjacych, zeby natluszczaly nasza skore nadszarpnieta myciem)
--
Kaklucha
k...@i...pl
----------------------------------------------------
--------------------
Wolontariat dla zwierząt:
http://canis.koty.pl http://101kotow.koty.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-07 17:15:13
Temat: Re: kawa - czy to prawda?
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1emuxq7.6qzq5pp0bkkyN%w...@t...com.pl...
> SIS <s...@w...pl> wrote:
>
> > Poprostu kawa rozpuszczalna jest otrzymaywana przez jakies procesy
chemiczne
>
> Jakie?
> > wiec pelno w niej dziwnych srodkow chemicznych niekoniecznie zdrowych.
> Konkretnie jakich?
>
> Wladyslaw
Konkretnie: wiekszosc wspolczesnych technologii otrzymywania kawy intant
jest opartych na ekstrakcji ziaren goraca woda, badz pod zmniejszonym
cisnieniem i tu pod wzgledem "dodatkowej" chemii jest ok (co najwyzej mozna
sie spodziewac produktow izomeryzacji roznych naturalnych zwiazkowe
zawartych w kawie, ale pod zmniejszonym cisnieniem jest to minimalizowane)
Gorzej wyglada sprawa kawy bezkofeinowej. Kofeine w/g starszych (= tanszych)
metod oddziela sie metoda ekstrakcji rozpuszczalnikowej - dwuchlorometanem
lub roznymi octanami (estrami kwasu octowego) i one moga pozostawac jako
zanieczyszczenia kawy. Metody nowoczesniejsze (= drozsze) opieraja sie na
ekstrakcji cieklym dwutlenkiem wegla - obecnie ta metoda jest uwazana za
najbezpieczniejsza (tzn. najmniej zanieczyszczajaca).
--
Kaklucha
k...@i...pl
----------------------------------------------------
--------------------
Wolontariat dla zwierząt:
http://canis.koty.pl http://101kotow.koty.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-07 21:07:39
Temat: Re: kawa - czy to prawda?Katarzyna Pytkowska wrote:
> > przy tej okazji przypomnial mi sie program, ktory kiedys ogladalam. facet
> > zniechecal do uzywania smietanki do kawy - przynajmniej takiej w proszku.
> > powiedzial, ze ta smietanka to czysta chemia i juz lepiej uzywac jej jako
> > proszku do prania,[...]
> Facet wykonal drobna manipulacje oparta na tym, ze i w "smietance" i w
> proszku sa zwiazki powierzchniowo czynne (sorry, po polsku nie ma na to
> krotkiego i ladnego zarazem slowa) czyli w uproszczeniu, cos co po dodaniu
> do wody bedzie sie m.in. pienic. [...]
hm, to ciekawe. przyznam sie ze bladego pojecia na ten temat nie mam, wiec
trudno mi cos wiecej dyskutowac.
on jednak tak twierdzil i wygladalo... spektakularnie ;)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |